Ehyt lapsi
Yhä on maita, joissa vanhojen perinteiden mukaan tytöstä tehdään naisia silpomalla, viiltelemällä, polttamalla tai hapolla syövyttämällä heidän sukuelimiään. Kyse on julmasta vallankäytöstä, ihmisarvon loukkauksesta ja tyttöjen alistamisesta -patriarkaalisen yhteiskunnan niskaotteesta tytön kriittisen iän kasvussa naiseksi. Silpomalla sidotaan nuori tyttö kivun liekaan odottamaan tulevaa aviomiestä.
Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen painottaa, että silpominen on tekona uhria monin tavoin varjostava traumaattinen tapahtumasarja, joka raskauttaa tunne-elämää ja on myös jopa hengenvaarallinen välittömästi sekä läpi elämän. Synnytykset ovat kivuliaita elämän ponnistuksia kaikille naisille, saati sitten naisille, joiden alapää on rikottu tai lähes ommeltu umpeen. ”Tyttöjen yhteydessä ei saa käyttää sanaa ympärileikkaus. Silpominen on ainoa oikea termi kuvaamaan julmuutta”, hän sanoo.
Unicefin mukaan maailmassa elää 200 miljoonaa tyttöä ja naista, joiden sukuelimet on silvotut. Eivätkä nämä kaikki ole kaukana meistä.
Suomessa asuu tuhansia tyttöjä ja naisia, joiden sukuelimet on silvottu. Suomesta myös viedään tyttöjä silvottavaksi ulkomaille. Kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi keräsi syksyyn mennessä 50 000 vaadittavaa kannatusilmoitusta ja on edennyt eduskunnan käsiteltäväksi.
Silpominen on Suomen lain mukaan rikos, myös silloin kun se tehdään maamme rajojen ulkopuolella. Kansalaisaloitteessa esitetään silpomisen kieltävää erillislakia. Ruotsissa ja Norjassa silpomisen kieltävä erillislaki on ollut voimassa jo pitkään. Tanskassa aiheesta on tehty erillinen pykälä rikoslakiin.
Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen painottaa, että eduskunnan on punnittava huolella, miten erillislailla voidaan lisätä tyttöjen koskemattomuuden suojaa. Tarvittaessa erillislaki tulee säätää sen mukaisesti.
Tuppurainen huomauttaa lisäksi, että julkisen terveydenhuollon kykyä tunnistaa uhrit ja tarjota kaikki tarvittava apu on vahvistettava.
Viattomien lasten päivänä 28.12.2018
Demarinaisten hallitus