Ajankohtaista

Ei sairaalaverkon alasajolle

Orpon ja Purran hallitus aikoo leikata sairaaloista ja niiden palveluista. Tällä leikkauksella tavoitellaan sadan miljoonan euron säästöjä. Kotkan, Savonlinnan, Mikkelin, Kajaanin, Kemin, Kokkolan ja Hämeenlinnan keskussairaaloiden toimintoja, kuten tehohoitoa, ympärivuorokautista leikkaustoimintaa ja synnytyksien hoitamista ollaan lopettamassa. Näillä päätöksillä tilalle jäisi vain iso terveyskeskus. Tämän lisäksi supistamisvaarassa ovat Vaasa, Joensuu, Lappeenranta tai Rovaniemi. Näillä päätöksillä Orpon hallitus sulkisi puolet Suomen synnytyssairaaloista.  

”Sairaalat ja muut sosiaali- ja terveyspalvelut ovat meille kaikille tärkeitä perustuslain takaamia palveluita. Emme voi hyväksyä näihin kohdistuvia leikkauksia. Orpon ja Purran hallituksen politiikka on lyhytnäköistä. Jo tällä hetkellä palveluiden saavutettavuuteen vaikuttaa asuinkunta ja palveluita karsimalla se vaikuttaa vieläkin enemmän. Nämä päätökset ovat uhka naisten, perheiden ja lasten terveydelle ja hyvinvoinnille”, sanoo Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Sosialidemokraatit jättivät torstaina yhdessä oppositiopuolueiden kanssa välikysymyksen sairaaloiden alasajosta. Demarinaiset tukevat välikysymystä ja eivät hyväksy sairaalaverkon alasajoa. Kaikille tulee taata tasa-arvoinen hoitoon pääsy ja terveydenalantyöntekijöille paremmat työolosuhteet. 

”Sairaalat ovat naisvaltaisia työpaikkoja. Tämä ei ole oikea päätös hoitoalan henkilöstöpulaan ja palkkakuopan korjaamiseen. Ongelmien juurisyihin tulee puuttua, tarvitsemme panostuksia, emme leikkauksia.  Hallituksen halu leikata sosiaali- ja terveysmenoja heikentää palveluita sekä alalla työskentelevien naisten arkea. Haluammekin kysyä pääministeri Orpolta, onko sairaalaverkon alasajosta tehty vaikutustenarviot, vai annetaanko Purran punakynän vain käydä?” päättää Tuppurainen.  

Lisätietoja: 

Tytti Tuppurainen

Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja

[email protected]