Ajankohtaista

Häirinnästä vapaat vaalit- kiitos!

Eduskuntavaaleihin on enää muutama viikko ja kampanjoinnin loppukiri on alkamassa. Kampanjoinnin aikana yksi suurimmista ehdokkaiden jaksamiseen vaikuttavista tekijöistä on häirinnän kohteeksi joutuminen. Häirintää voi tapahtua niin katukampanjoinnissa kuin sosiaalisessa mediassa. Yksi tämän kevään vaalien huolestuttavimmista ilmiöistä on ollut ehdokkaiden järjestelmällinen häirintä; verkon välityksellä, valheellisella mainonnalla ja disinformaatiolla. Uutisoinnin mukaan lähes jokaisen puolueen ehdokkaat ovat joutuneet häirinnän kohteeksi, joka on paikoitellen ollut myös erittäin uhkaavaa ja lisännyt heidän henkistä ja fyysistä kuorimittavuutta.

 

”Monelle ehdokkaaksi lähteminen on ollut vakaan harkinnan tulos ja häirityksi tulemisen pelko on saanut monet pohtimaan ehdokkuutta pitkään. Tämän vuoksi on tärkeää, että ehdokkaat saavat kampanjoida rauhassa. Mikäli olet ehdokkaan tukiryhmässä, auta häntä parhaaksi katsomallasi tavalla, että ehdokasta ei häiritä kampanjoinnin aikana. Toisten tuki on kaikki kaikessa välillä uuvuttavankin kampanjoinnin aikana”, kommentoi Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja ja Hämeen piiristä ehdolla oleva Emmi Lintonen.

 

Oli häirintä sitten anonyymina huutelua verkossa tai vaalitilaisuuksissa kasvokkain tapahtuvaa, täytyy siihen puuttua. Sananvapaus ei tarkoita syrjivän vihapuheen sallimista osana julkista keskustelua. Vihapuhetta ja muuta häirintää ei saa sivuuttaa. Kyseessä on vakava yhteiskunnallinen ongelma, joka pahimmassa tapauksessa rajaa vaikuttamistyöhön osallistumismahdollisuuksia pelolla halliten.

”Usein vihapuhe kohdistuu nimenomaan naisehdokkaisiin. Siksi on tärkeää, että rikoslakiin lisätään koventamisperusteeksi sukupuoli, jotta sukupuoleen liittyvään vihapuheeseen ja viharikollisuuteen voitaisiin puuttua paremmin, painottaa Emmi Lintonen.

Jokaisella on oikeus turvalliseen vaikuttamistyöhön. Viimeiset kiihkeät kampanjointiviikot ovat edessä ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Annetaan ehdokkaille kampanjointirauha. Tuomitaan vihapuhe joka kerta.

 

Demarinaisten hallitus

Armaksen eli rakkauden päivänä 28.3.2019.