
Hämeen Demarinaiset: Ekologisesti kestävät valinnat osaksi jokapäiväistä elämää
Hämeen Demarinaiset pitivät piirikokouksen sunnuntaina Lahdessa. Kokouksessa käsiteltiin kestäviä kulutusvalintoja
– Kestävien kulutusvalintojen tekeminen ei aina ole helppoa tai edes mahdollista kaikille. Jokapäiväisiä, pieniä valintojamme ohjaa monet muutkin tekijät kuin ympäristöystävällisyys. Taloudelliset olosuhteet, väsymys, tietämättömyys tai jopa valinnanvaihtoehtojen vähäisyys tekevät vastuullisten valintojen tekemisestä hankalaa, Hämeen demarinaisen puheenjohtaja Emmi Lintonen totesi.
Lintosen mukaan useita Kuluttajaliiton kestävää kehitystä tukevista teemoista on huomioitu Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa. Yhtenä viime vuoden eduskuntavaalien kärkiteemoista oli yhdenmukaisten lajitteluohjeiden tekeminen pakolliseksi. Kuluttajien on välillä täysin mahdotonta tietää, miten jokin pakkaus tulisi lajitella, jolloin moni päätyy heittämään roskan sekajätteeseen. Pakkausmateriaalien kierrätys on arkinen tapa meille jokaiselle osallistua ympäristönsuojeluun ja materiaalien kierron edistämiseen.
Hallitusohjelmassa todetaan, että pakollisia pakkaus- ja alkuperämerkintöjä laajennetaan. Samassa yhteydessä linjattiin, että tavaroiden ja pakkausten tuottajille säädetään nykyistä laajempi velvoite tarjota tietoa kuluttajille myymiensä tavaroiden ja pakkausten ympäristövaikutuksista.
Lakiesitys on eduskunnan käsittelyssä näillä näkymin marraskuussa. Nyt olisi vielä mahdollisuus lakiesityksen eduskuntakäsittelyn aikana edistää asiaa ja vaatia tiukempia kirjauksia lajitteluohjeista. Kuvalliset, yhdenmukaiset pakkausmerkinnät tekisivät lajittelusta ja kierrätyksestä helpompaa meille kaikille, lapsesta vaariin ja suomen kieltä taitamattomiin.
Ruokahävikkiä on myös vähennettävä. Kotitaloudet tuottavat suuren osan ruokahävikistä, mutta vastuuta ei voida sysätä vain kuluttajille. Tarvitsemme toimia, joilla kaikissa ruokaketjun vaiheissa keskitytään toimiin, joilla voidaan paitsi vähentää oman toiminnan hävikkiä, myös tukea kotitalouksia hävikkityössä. Elintarviketeollisuus voi muokata pakkauskokoja ja päiväysmerkintöjä, kauppa panostaa esillepanoon ja ilta-alennuksiin ja ravintolat tarjota hävikkiruoan kotiin viemisen mahdollisuuksia.
– Ruokahävikin puolittaminen v. 2030 mennessä on valtava tavoite ja voimme onnistua siinä vain tukemalla kotitalouksia hävikin vähentämisessä. Tässä esimerkiksi Kuluttajaliitto tekee hyvää työtä, Emmi Lintonen kertoi.
Veroratkaisut on toteutettava sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla. Hämeen demarinaiset odottavat kestävän verotuksen tiekartalta paljon, kunhan vain kuluttajien näkökulma ja verorasitteen kohtuullisuus riittävästi huomioidaan. Kestävistä valinnoista tulee tehdä helppoja ja jopa ensisijaisia, mutta ennen kaikkea kohtuuhintaisia kuluttajille. Kestävä valinta ei saa olla kalliimpi kuin ympäristön kannalta haitallinen vaihtoehto.
Lisätietoja:
Emmi Lintonen
p. 044 0350 989
emmi.lintonen@forssa.fi