Ajankohtaista

Iida Aalle-Teljo (Ahlstedt) Suomen työväenpuolueen ensimmäinen nainen

Lauantaina julistetaan 120- vuotista SDP:tä. Vuonna 1899 Turussa perustettu Suomen työväenpuolue keräsi myös paljon naisjäseniä. Yksi heistä oli Iida Ahlstedt (myöh. Aalle-Teljo) joka on merkitty yhdeksi työväenpuolueen perustajajäseneksi. Tuolloin 25- vuotias Ahlstedt valittiin myös puolueen ensimmäiseen puoluehallitukseen – ainoana naisena. Vuotta myöhemmin hän aloitti Työläisnaisten liiton, eli Sosialidemokraattisen Naisliiton johdossa ja toimi tässä asemassa vuosina 1900-1921.

Myöhemmin nimensä suomennettanut Aalle-Teljo oli ennen kaikkea sosialidemokraattinen naisasianainen ja yksi vuoden 1905 suurlakon taustavoimista. Suurlakon hän katsoi olevan yksi suurimmista virstanpylväistä hänen uransa aikana. Aalle-Teljo toimi 1900-luvun alussa SDP:n agitaattorina ja oli lahjakas puhuja. Tärkeimpänä puheenaiheena hänellä oli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, joka tarkoitti myös naisia.

Naisliitto organisoi hänen johdollaan mielenosoituksia naisten äänioikeuden puolesta ja parhaimmillaan marsseille osallistui 600 naista Kotkassa, kaiken kaikkiaan marsseille osallistui 22 000 naista valtakunnallisesti. Yleinen ja yhtäläinen äänioikeus oli suuri voitto työväenliikkeelle vuonna 1907.

Ensimmäisissä eduskuntavaaleissa Aalle-Teljo valittiin kansanedustajaksi, ja hän toimi eduskunnassa vuoteen 1917 asti. Sisällissodan aikana Sosialidemokraattinen Naisliitto puheenjohtajansa ajatusten mukaisesti vastusti jyrkästi naisten aseistautumista. Aalle-Teljo kuitenkin toimi Naisliiton pyynnöstä Työväen pääneuvoston jäsenenä, jonka vuoksi hänet sodan jälkeen tuomittiin vankeuteen.

Vapauduttuaan vuonna 1922 hän asettui Kotkaan ja toimi kahvila- kondiittori yrittäjänä – olihan hän koulutukseltaan sokerileipuri. Aalle-Teljolle yrittäjyys oli tärkeää koko hänen elämänsä ajan ja hän kantoi huolta pienyrittäjien asemasta Suomessa.

Lue lisää:   https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/aineistot/eduskunta/yksi-kamari-kaksi-sukupuolta/Documents/4-lahteenmaki.pdf

Kuuntele: https://areena.yle.fi/1-1287329

 

Teksti perustuu Maria Lähteenmäen artikkeliin ”Yrittäjä ja työväenjohtaja Iida Aalle-Teljo”.