Ajankohtaista

Kannanotto 1/18: Työn ja perheen yhteensovittaminen on hallitukselta hukassa

Presidenttiehdokas Tuula Haatainen on linjannut erinomaisesti Suomen tietä pois eriarvoisuuden kasvusta. Hän vaatii, että talouskasvun hyöty suunnataan lapsille. Käyttöön on otettava perhevapaissa tasa-arvoinen malli, joka mahdollistaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen eri perheissä joustavammin. Hyvin toteutetulla uudistuksella on myönteinen vaikutus pienten lasten äitien asemaan työelämässä ja palkkakehitykseen.

Demarinaiset kannustavat Sipilän hallitusta toimimaan itse aktiivisesti ja palauttamaan välittömästi kaikille lapsille subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Teko tukee lasten varhaiskasvatusta ja pienten lasten vanhempien työssäkäyntiä.

  • Kuinka kukaan voi kuvitella, että työttömän lapsen vanhempi, voisi käytännössä hakea kokopäiväisesti työtä, kun lapsen oikeutta päivähoitoon on rajoitettu 20 viikkotuntiin?

Mikäli aktiivimallin haluttaisiin edes teoriassa olevan toimiva, edellyttäisi se lasten subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamista. Päivähoito-oikeuden leikkauksen jälkeen on työttömien pienten lasten vanhempien vaikea täyttää aktiivimallin ehtoja ja olla tosiasiassa työmarkkinoiden käytettävissä. Sipilän hallituksen olisi syytä ratkaista, haluaako se pienten lasten vanhemmat kotiin vai työelämään, toteaa Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

Hallituksen työttömiä kaltoin kohteleva uusi työttömyysturvan aktiivimalli edellyttää nurinkurisesti, että ensi on oltava työ, jotta voisi saada työttömyysturvaa. Eihän talonkaan pidä ensin palaa palovakuutusta varten.

  • Työttömät ovat aivan eriarvoisessa asemassa asuinpaikkansa työvoimaviranomaisten keinovalikoiman suhteen.  Se, että painostetaan muuttamaan pois perheen parista työn perässä toiselle paikkakunnalle, on raaka veto Sipilän hallitukselta työttömälle. Työttömyysturvan aktiivimallin vaikutukset lapsiperheelle saattavat olla kohtuuttomia ja siksi toteuttamiskelvottomia, painottaa Tuppurainen.

 

 

Demarinaisten hallitus 16.1.2018

Lisätietoja:

puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen

0400 840 594

[email protected]