Ajankohtaista

Kannanotto 2/18: Huonoa sotea ei saa runnoa läpi!

Hallituksen rivit rakoilevat entistä näkyvämmin: Sote- uudistus jakaa vahvasti mielipiteitä, ja jopa hallituspuolueiden jäsenet ovat tehneet yksittäisiä ulostuloja uudistusta vastaan.  Hämminkiä lisää myös härkäpäisesti sote- ja maakuntauudistusta ajavan hallituksen kyvyttömyys itsekritiikkiin.

 

– Jo vuosia valmisteltu uudistus on tarpeellinen terveyserojen kaventamiseksi ja palveluiden saatavuuden parantamiseksi. Nämä olivat alun alkaen tavoitteena, mutta juuri kukaan ei näe hallituksen mallin toteuttavan niitä. Ongelmat on listattu jopa hallituspuolueiden omista riveistä. On kummallista, että vaikka uudistuksen epäkohdat tiedetään jo etukäteen, niitä ei haluta korjata ennalta ehkäisevästi, ihmettelee Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

 

Uudistuksen kaatumisen pelossa pääministeri Sipilä kiirehti jo antamaan lausunnon, jonka mukaan hallitus eroaa, mikäli Sote kaatuu. Pääministeri on koko hallituskauden turvautunut ennemmin epätoivon aiheuttamaan sääliin sen sijaan että osoittaisi harkitsevaista valtiomiesmäisyyttä ja käsittelisi uudistuksen saaman kritiikin.

Suuret ja tärkeät uudistukset jäävät täten hallitsevien puolueiden vallankäytön välineiksi tai kokonaan toteutumatta hallituspuolueiden keskinäisen riitelyn vuoksi.

Tasa-arvon kannalta erityisen tärkeä perhevapaauudistuskin jäi suurista puheista huolimatta toteutumatta.  Hallituksen tasa-arvopolitiikka on ollut näköalatonta ja osittain jopa taantumuksellista.

-Hallitusvallan toimintakyvyttömyys on huonoa mainosta kaikille puolueille ja koko demokratialle: Mikäli kansalaisten usko demokratiaan horjuu, on vaarana, että jo kerran murtunut populismi nostaa taas meilläkin uudelleen päätään, toteaa Tuppurainen.

 

Demarinaisten hallitus

Kansainvälisenä Naistenpäivänä 8.3.2019