Ajankohtaista

”Kehut rahaksi!”- Naisvaltaisten alojen merkitys kirkastuu

Kädenvääntö Sipilän hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen kesken on jatkunut koko hallituskauden ajan. Viimeisen niitin työehtojen heikentämiselle on lyönyt hallituksen aloite helpottaa irtisanomista alle 10-työntekijän yrityksissä. Laki ei edesauta työllisyyttä millään tavalla, vaan edustaa hallituksen linjaa heikentää palkansaajien asemaa. Nykyinen esitys on varsin todennäköisesti perustuslain vastainen, sillä se asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan työmarkkinoilla.

Tällä viikolla julkisten ja hyvinvointi-alojen liitto (JHL) ilmoitti tukevansa työntekijöiden perusoikeuksia kahden päivän lakolla. Ilmoitus herätti närkästystä ja hämmästystä, sillä kahden päivän lakko näkyy muun muassa useiden koulujen ja hoitolaitosten ravitsemuspalveluissa. Tulevan lakon aikaansaamasta hälystä ja arvostelusta voidaan selvästi päätellä, että naisvaltaiset alat ovat huomattava osa yhteiskuntaa. Ilman työtä tekeviä naisia ei yksinkertaisesti pärjätä.

Demarinaiset pitävät tärkeänä JHL:n lakon esiin nostamaa keskustelua ja sitä, miten korvaamattomaksi naisvaltaiset alat arvotetaan yhteiskunnassa. Kuitenkaan tämä arvostus ei näy vastaavalla tavalla rahassa: ”Kaikesta päätellen voidaan todeta, että yhteiskunta ei toimi ilman naisten tekemää työtä, mutta tämä riippuvuus ei heijastu naisten palkkoihin tai työehtoihin” toteaa Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Kaksipäiväinen lakko puhuu myös omaa kieltään työtaistelujen sukupuolittuneisuudesta: Kun naisvaltaiset alat menevät lakkoon, pidetään sitä yhteiskunnallisesti mahdottomana. Miesvaltaisten alojen lakot eivät herätä vastaavia intohimoja.

”Eikö naisilla ole oikeutta nousta puolustamaan työelämän oikeudenmukaisuutta?”, kummastelee Tuppurainen.

Koko hallituskauden työllisyyspolitiikka on ollut eriarvoistavaa ja sukupuolisokeaa. Tämän kehityksen on loputtava. Naisvaltaisten alojen arvostuksen täytyy näkyä myös työehdoissa ja palkkauksessa. ”Kehut rahaksi, myös naisvaltaisilla aloilla”, kiteyttää Tuppurainen.

Yrittäjyyttä voidaan tukea muilla keinoilla kuin heikentämällä työntekijöiden työsuhdeturvaa. Kannattavampaa on esimerkiksi tukea pienyritysten ensimmäisen työntekijän palkkaamista, SDP:n mallin mukaisesti.

 

”Tämä soppa on Sipilän hallituksen keittämä, ja sillä on vastuu tilanteen ratkaisemisesta”, tiivistää puheenjohtaja Tytti Tuppurainen demarinaisten tunnot.

 

Demarinaisten hallitus 20.10.

Lisätiedot:

Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen

0400840594.

[email protected]