Ajankohtaista

Kristiina Salonen: Hallituksen naisviisikko – lisää tiedollista empatiaa politiikkaan!

Maailmalle levisivät kuvat Suomen uudesta pääministeristä, Sanna Marinista. Media ihasteli nuorta pääministeriämme ja heti perään kaikkien hämmästeltäväksi julkaistiin kuva Suomen hallitusta johtavasta naisviisikosta. Maailma oli haltioissaan siitä, että viisi naista eri puolueista johtaa suomalaista politiikkaa. Katsoin uutisista välittyvää Suomi-kuvaa ylpeydellä. Samanaikaisesti toivoin, että tätä näkyvyyttä hyödynnetään nyt viisaasti.

 

Hallituksen viisikkokuvassa on jokin valtava voima. Yhdestä kuvasta välittyy satoja viestejä. Suomessa kuva nähdään lähinnä maamme hyvänä markkinointikeinona, mutta voisimme käyttää sen luoman uteliaisuuden myös johonkin paljon suurempaan. Ympäri maailman kuva tuntuu antavan monelle toivoa, lupauksen jostain uudesta ja paremmasta. Naisten johtaman politiikan odotetaan myös olevan erilaista.

 

Voisimmeko johtaa koko maailmassa poliittisen kulttuurin muutosta vihaa lietsovista öykkärijohtajista tiedollisella empatialla johtaviin päättäjiin?

 

Tunteet eivät ole politiikalle ominaista, joku voisi sanoa. Politiikka on järkilaji. Haluamme pohjata päätöksemme tutkittuun tietoon ja puntaroida ajatuksiamme tiedon valossa. Poliitikot haluavat tulla nähdyiksi järkevinä ihmisinä. Tunteiden näyttämistä voidaan jopa pitää päätöksentekijän heikkoutena.

 

Siksi empatiasta politiikassa puhutaan vähän. Empatia ei ole sääliä, vaan politiikassa tietoista toisen asemaan asettumista. Se on pyrkimystä ymmärtää toisen ajatuksia ja tunteita keskustelussa. Se on poliitikon lahjakkuutta, jolla rakennetaan, ei rikota.

 

Kansalaiset odottavat meiltä puntaroidun päätöksenteon lisäksi juuri empatiakykyä. Tutkijat taas varoittavat vinoutuneesta empatiasta, jossa me päättäjät osaamme kyllä asettua oman lähipiirimme asemaan, muttemme kuplamme ulkopuolella olevien tilanteeseen.

 

Politiikka tarvitsee lisää tiedollista empatiaa. Maailma tarvitsee lisää tiedollisella empatialla johtavia poliitikkoja. Sellaista keskustelua ohjaavat nimittäin toisten kunnioittamiseen ja kuuntelemiseen kehottavat säännöt.

 

Vihan ja vastakkainasettelun sijaan Suomi voisi rakentaa yhteisen ymmärryksen ja kuuntelevan keskustelun politiikkaa. Maailma kaipaa trumpismille vaihtoehtoa. Viiden naispoliitikon johtama Suomi voisi olla edelläkävijä tiedollisen empatian politiikassa.

 

Kristiina Salonen

kansanedustaja, sd.