Ajankohtaista

Kuukautisköyhyys ja terveydenhuollon epätasa-arvo on saatava loppumaan

Lääketiede on pitkään perustunut olettamukselle, että miehillä tehtyjen tutkimuksien tulokset voidaan yleistää kaikkiin sukupuoliin. Tällä niin kutsutulla lääketieteen sukupuolivinoumalla on kielteisiä vaikutuksia naisten saamaan hoitoon ja hoitotuloksiin. Naisten terveysongelmiin, kuten gynekologisten sairauksien tutkimukseen, investoidaan merkittävästi vähemmän suhteessa niiden esiintyvyyteen ja vakavuuteen verratessa miehiä koskeviin tutkimuskohteisiin. Vaikutukset näkyvät laajemmin yhteiskunnassa ja jopa naisten toimeentulossa. 

”Tällä hetkellä olemme tilanteessa, jossa naisten saamat hoidot eivät ole yhtä tehokkaita, hoidon saamisessa on ongelmia ja tautien diagnosointi viivästyy jopa vuosilla. Esimerkiksi endometrioosia sairastaa 10–15 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista. Silti tämän sairauden diagnoosiviive on jopa 6-9 vuotta siitäkin huolimatta, että vaiva aiheuttaa kipua ja työkyvyn laskua”, ihmettelee Demarinaisten puheenjohtaja ja SDP:n kansanedustaja Helena Marttila. 

Suomessa gynekologinen osaaminen on keskittynyt yksityiselle sektorille tai erikoissairaanhoitoon. Osaamista ja tutkimusvälineistöä ja siten kohtuuhintaisia palveluja tarvittaisiin perusterveydenhuoltoon. Gynekologisten sairauksien lisäksi tytöt ja naiset joutuvat kuukausittain noin 40 vuoden ajan maksamaan tarvittavista hygieniatuotteista. Kuukautisköyhyys on edelleen ongelma Suomessa ja koko Euroopassa. EU:n arvion mukaan joka kymmenellä tytöllä ei ole varaa kuukautissuojiin. 

”Erityisesti alaikäisellä ei välttämättä ole maksuvälinettä tai omaa rahaa, jolla ostaa tuotteita itse. Lastensuojelussa työskennelleenä tiedän, miten kuormittavaa vähävaraisuus voi olla lapselle eikä vanhemmalta ole helppoa pyytää rahaa. Toisaalta riitaa saattaa syntyä siitäkin, jos lapsi on mennyt ”kerjäämään” siteitä kaverilta. Maksuttomia kuukautistuotteita tulisi siksi olla tarjolla alaikäisille esimerkiksi kouluissa”, painottaa Demarinaisten puheenjohtaja Helena Marttila ja jatkaa,  

”on tärkeää muistaa, että tiettyjen gynekologisten sairauksien, kuten endometrioosin ja adenomyoosin, takia tarvittavien kuukautissuojien tarve voi olla tavanomaista suurempi. Tämä asettaa monet naiset vielä epätasa-arvoisempaan taloudelliseen tilanteeseen. Tämän lisäksi esimerkiksi e-pillereistä ei saa Kela-korvausta, vaikka ne olisi määrätty gynekologisen sairauden hoitoon. Siksi Demarinaiset haluaa muistuttaa tänään kansainvälisenä kuukautispäivänä, että gynekologisista sairauksista, hoitoon pääsystä ja naiserityisten sairauksien hoidon kustannusvaikuttavuudesta tarvitaan lisää tietoa. Kuukautisköyhyys ja terveydenhuollon epätasa-arvo on saatava loppumaan.” 

Lisätietoja:    

Helena Marttila    

Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja   

[email protected]   

puh. 050 479 0935