Ajankohtaista

Laadukkaat terveydenhoito- ja hoivapalvelut kasvattavat sosiaalista oikeudenmukaisuutta

 

Laadukkaat ja kaikille saavutettavat terveydenhoito- ja hoivapalvelut ovat yksi hyvinvointiyhteiskunnan kivijaloista. Eduskunnan istuntokauden alkajaisiksi hallitus on tehnyt hoito- ja hoivapalveluiden kannalta merkittäviä uudistuksia, jotka parantavat suomalaisten elämää.

Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantaminen ja tässä kuussa julkistettu kansallinen mielenterveysstrategia vaikuttavat monen nuoren elämään. Ne vastaavat kasvaviin mielenterveysongelmiin sekä tulevat ennaltaehkäisemään niitä. Helpotusta tullaan saamaan myös sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuteen uuden asiakasmaksulain avulla: maksuttomuutta laajennetaan sekä useita maksuja kohtuullistetaan. Tällä on suuri merkitys etenkin lapsiperheiden kannalta, sillä lausuntokierroksella olevan lain mukaan alaikäisiltä ei tultaisi enää perimään poliklinikkamaksuja.

 

”Tämä hallitus tekee inhimillisiä investointeja, joilla on vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen. Näistä uudistuksista hyötyvät etenkin lapset ja nuoret. Tulevan hallituskauden aikana tullaan myös tekemään valtakunnallinen kokeilu maksuttomasta ehkäisystä alle 25 -vuotiaille. Tälläkin uudistuksella parannetaan nuorten yhdenvertaisuutta”, toteaa Demarinaisten puheenjohtaja, ministeri Tytti Tuppurainen.

 

Hallituksen hoiva- ja hoitopalveluiden uudistus auttaa niin runsaasti palveluja tarvitsevia ikäihmisiä kuin myös hoiva-alalla työskentelevien jaksamista työssään. Sitova 0,7 hoitajamitoitus ja kotihoidon pysäköintimaksujen poistaminen ovat molemmat tervetulleita uudistuksia.

 

”Hoitajia on enemmän työvuoroissa ympärivuorokautisessa hoivassa ja kotihoidossa työskentelevillä ei huku arvokasta työaikaa parkkipaikan etsimiseen. Ja mikä tärkeintä, avun tarvitsijat saavat laadukkaampaa palvelua. Meille ihmisarvoisen hoivan edellytysten luominen on kunnia-asia. Inhimillinen, ihmisten arkea parantava hallituspolitiikka rakentaa tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa Suomea. Näistä uudistuksista voimme olla ylpeitä.” Tuppurainen päättää.

 

Demarinaisten hallitus, kansainvälisenä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivänä 20.2.