Ajankohtaista

Loppu naisten väkivallalle ja häirinnälle –myös verkossa!  

Ihmisiä pyritään yhä useammin vaientamaan verkkohäirinnällä ja -väkivallalla. Se on kasvava ilmiö, joka on hyvin vahvasti sukupuolittunutta ja kohdistuu usein erityisesti naisiin ja vähemmistöihin. Naisiin kohdistuva verkkoväkivalta on usein seksuaalisella väkivallalla uhkailua ja ulkoisen olemuksen arvostelua. On arvioitu, että vuonna 2020 puolet nuorista naisista oli kokenut sukupuoleen perustuvaa verkkoväkivaltaa. Naisten on saatava olla turvallisesti kaikkialla yhteiskunnassa, myös verkossa.   

”Digitalisaation mahdollistama anonymiteetti on johtanut verkkohäirinnän ja -väkivallan lisääntymiseen, sillä nimimerkin takaa haukkuminen tai jopa uhkailu on helpompaa. Verkkohäirinnässä rajat hämärtyvät, ja vaarana on, että häirintä ei jää vain verkkoon, vaan vuotaa läpi arkipäivän käytökseen”, kertoo Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.   

Naisiin kohdistuva moninainen väkivalta on turvallisuusuhka. Euroopan unionissa on kesällä 2023 vahvistettu direktiiviehdotus naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan torjumisesta. Sen avulla voidaan kriminalisoida esimerkiksi verkkoväkivalta, johon kuuluvat intiimien kuvien jakaminen ilman lupaa, verkkoahdistelu ja -häirintä, ja yllyttäminen väkivaltaan tai vihaan. Vihapuhe ja verkkohäirintä kaventavat demokratiaa ja vähentävät halukuutta osallistua päätöksentekoon.  

”On yhteiskunnan kannalta rampauttavaa, että moni nuori nainen jättää lähtemättä mukaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tai politiikkaan, koska pelkää verkkohäirintää tai on kokenut sitä.  Tämä ei ole hyväksyttävää vapaassa, demokraattisessa maassa. Me emme vaikene, vaan puolustamme demokratiaa, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa. vihapuhe ja verkkoväkivalta horjuttavat demokratiaa ja kaventavat sananvapautta. On selvää, että meillä tulee olla niitä kohtaan nollatoleranssi ja työkaluja ilmiöön puuttumiseen”, vaatii Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Demarinaiset ovat osa valtakunnallista Väkivaltaobservatoriota, joka on Suomen kansallinen verkosto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Joka syksyisen Valoa, eikö väkivaltaa -kampanjan teemana tänä vuonna on tyttöjen ja nuorten naisten somessa ja netissä kokema seksuaalista häirintää ja väkivaltaa. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11.  

Lisätietoja:   

Tytti Tuppurainen   

[email protected]   

p. 040 0840594