Ajankohtaista

Merja-Hannele Vuohelainen: Politiikkaa ristiaallokossa

Riistotyöstä on päästävä eroon, vaativat ministerit Haatainen ja Henriksson (HS 23.11.). Ihmiskauppa ja muu ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö on tuotu näyttävästi esille kuluneen vuoden aikana eri lehtien palstoilla. Olemme saaneet lukea muun muassa marjojen poimijoiden, ravintolassa työtä tekevien, siivoojien ja rakennuksilla raatavien ulkomailta tulleiden tai tuotujen ihmisten epäinhimillisestä kohtelusta Suomessa. Mitätön palkka, pitkät päivät eikä vapaata, sillä nämä hyväksikäytön uhrit eivät ole tienneet oikeuksistaan. Heidän työnantajansa on sen sijaan korjannut potista ison siivun harmaan talouden varjossa. Työelämän pelisääntöjen polkijat aiheuttavat rehellisille yrittäjille ja koko yhteiskunnalle tappiota. Nyt tähän on tulossa onneksi muutos, sillä ministerit Haatainen ja Henriksson ovat hallitusohjelman mukaisesti linjanneet joukon toimenpiteitä, joilla suitsitaan ihmisriistoa.

Ihmiskaupan uhrit ovat työntekijöinä pieni joukko, epäreilun työelämän jäävuoren huippu. Samaan aikaan naisten palkkaeuro on vain 80 sentin arvoinen, sillä samasta tai samanarvoisesta työstä ei aina makseta samaa palkkaa naisille ja miehille. Myös tätä epäoikeudenmukaisuutta vastaan on taisteltu pitkään. Avain palkkatasa-arvoon on palkkatietojen avoimuus. Vaan mitä tekee Elinkeinoelämän keskusliitto? Se aikoo jättäytyä pois kolmikantaisesta työryhmästä, jossa valmistellaan palkkatietojen avoimuuden lisäämistä palkkatasa-arvon parantamiseksi. Jatkuvaa valppautta ja toimintaa tarvitaan, koska yhteiskunnan eri eturyhmien ristiaallokossa tasa-arvopyrkimykset saattavat lipua päin karia.

Työministeri Tuula Haatainen on tunnettu tasa-arvon puolesta toimija, toivotan tsemppiä sinulle ja koko Marinin hallitukselle. Pitäkää lujasti kiinni erinomaisesta hallitusohjelmasta.

Merja-Hannele Vuohelainen