Minna Salminen: Aborttioikeus ei yltänyt ihmisen ikään
Naisten oikeudet kaventuivat Yhdysvalloissa merkittävästi juhannusaattoa tehdyssä korkeimman oikeuden päätöksessä. Tuomarit äänestivät 5-4 aborttioikeuden kumoamisen puolesta. Aborttioikeus oli määritelty perusoikeudeksi vuonna 1973, jolloin Texasissa voimassa ollut abortin kieltävä laki kumottiin perustuslain vastaisena. Korkein oikeus, johon mm. entinen presidentti Trump pääsi nimittämään kolme konservatiivista tuomaria, päätyi aborttioikeuden kumoamisen kannalle viitaten perustuslakiin, eli tulkitsi sitä nyt toisin, kuin vajaa 50 vuotta sitten. Voidaan hyvällä syyllä pelätä, että samalla kokoonpanolla korkein oikeus Yhdysvalloissa kaventaa muitakin ihmis- ja perusoikeuksia, kuten samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon.
Päätös ei ole väärin vain naisille ja vähemmistöille, vaan koko yhteiskunnalle ja laajemmin se on iso vastaisku koko länsimaista demokratiaa ja ajattelua kohtaan. Yhdysvalloissa korkein oikeus käyttää merkittävää valtaa, koska sen tekemät päätökset ovat käytännössä suoraan ennakkopäätöksiä, toisin, kuin esimerkiksi Suomessa oikeusasteet eivät käytä vastaavaa valtaa. Yhdysvalloissa lainsääjällä ei liittovaltiotasolla ole siis oikeasti ylintä demokraattisesti käytettävää valtaa, vaan sitä käyttää eliniäksi kunkin presidentin nimittävät yhdeksän korkeimman oikeuden tuomaria. Tähän liittyy toki myös muita periaatteita, (lakien taakse on saatava 60 senaattoria, ja vanhoillisista osavaltioista tulee aina merkittävä osa) mutta tuo korkeimman oikeuden rooli on erikoinen jäänne osana demokratiaa. Osa osavaltioista on käyttänyt korkeimman oikeuden päätöksen heti hyväksi ja jo perjantaina abortti muuttui laittomaksi lähes 10 osavaltiossa. Asiantuntijoiden arvioissa kielto voisi tulla voimaan yli puolessa Yhdysvaltojen 50 osavaltiosta. Aivan käsittämätöntä, ettei aborttioikeus ehtinyt edes ihmisen ikään.
Yhdysvallat on monelle unelma, mutta monelle naiselle ja todennäköisesti pian myös eri vähemmistöjen edustajille tästä eteenpäin painajainen. Aborttioikeuden vieminen miljoonilta naisilta viiden henkilön päätöksellä, jotka yksittäinen presidentti on asettanut virkaansa, tuntuu pahalta unelta. Se on kuitenkin totta ja samalla muistutus meille kaikille, että kaikkia ihmisoikeuksia on suojeltava ja puolustettava joka päivä. Yhdysvaltojen vallan keskittymisen malli on myös muistutus, että demokratiaa on vaalittava päivittäin.
Yhdysvalloissa kansasta suurin osa kannattaa aborttioikeutta, mutta vanhoilliset veivät nyt voiton. Lopuksi voisi todeta, että on vielä eri asia olla konservatiivinen ja noudattaa omassa elämässään parhaaksi katsomiaan arvoja loukkaamatta muita, kuin alistaa muut samojen arvojen alle. Alistaminen ihmisoikeuksia polkemalla on autoritaarista ja sairasta vallankäyttöä. Tällaisen ei pitänyt olla mahdollista maassa, jossa oli jo menty ihmisoikeuksissa eteenpäin. Takapakki on valtava, se tarkoittaa, että askelten, joita otamme eteenpäin, tulee olla määrätietoisia ja entistä vahvempia.
Helsingissä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja yhdenvertaisuutta korostava Pride-viikko huipentuu tulevana lauantaina 2.7. juhlaan ja kulkueeseen. Kannustan kaikki mukaan! Tämä on nyt ehkä tärkeämpää, kuin vielä hetki sitten luulimme.
Kirjoittaja on Helsingin Demarinaisten puheenjohtaja ja Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja
PS. Suomessa menemme vielä oikeaan suuntaan, kun seksuaalirikoslainsäädäntö uudistuu eduskunnan maanantaina 27.6. tekemällä päätöksellä. Raiskauksen määritelmä muuttuu suostumusperusteiseksi. Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ankaroituvat uudistuksen myötä. Lapsi ei koskaan voi antaa suostumusta seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Lainsäädännössä myös muu, kuin koskettaminen voidaan katsoa rikokseksi. Esimerkiksi toista esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen tulee jatkossa erikseen rangaistavaksi. Nämä muutokset lainsäädäntöön ovat erittäin kannatettavia.