Ajankohtaista

Minna Salminen: Kiitos, kun olet ehdolla ja teet vaalityötä

Eduskuntavaalien vaalipäivään on tätä kirjoittaessani noin 4,5 kuukautta aikaa. Eduskunnassa on tällä hetkellä 93 naista 200 edustajasta. Tämä on kaikkien aikojen ennätys. Kunnan valtuustoihin saatiin viime vuonna myös ennätysmäärä naisia, mikä tarkoittaa määränä 40,1 %. Suomessa naisten asema päättäjinä onkin aika hyvä, joskin naisjärjestöillä on aivan oikeutettu tavoite saada eduskuntaan ensi keväänä sata naista, eli puolet valituista. Jotta tavoite voi onnistua, on löydyttävä heitä, jotka laittavat itsensä vaaleissa likoon.

Naisia on päättäjissä jo melko paljon, mutta onko naisilla saman verran päätösvaltaa? Käytännössä ei ole, sillä naisia häiritään päättävissä asemissa miehiä enemmän. Vihapuhetta kohdistetaan toki kumpaankin sukupuoleen, mutta naisia solvataan ulkonäön ja älykkyyden kautta ja pyritään tällä hiljentämään.

Haluankin toivottaa onnea ja esittää jo nyt ison kiitoksen kaikille ehdokkaaksi lähteneille! Teko on rohkea ja upea. Kiitos myös jo tässä vaiheessa kaikille vaalityötä tekeville. Naisehdokas itse ei ole ainoa, joka todennäköisesti kokee vaalityön aikana häirintää. Myös vaalityöntekijät tuntuvat olevan joillekin oivallisia kohteita omalle ilkeälle käytökselle. Vaalityö on ylipäänsä puurtamista, josta saa liian harvoin kiitosta.

Demarinaiset ovat teidän kaikkien naisehdokkaiden ja vaaliryhmien tukena.  Ehdokkailla ja vaalityöntekijöillä on oikeus vetää rajat keskusteluille, joita omilla sosiaalisen median alustoilla käydään. Selkeä häiritsevä ja vihapuhe kannattaa poistaa ja tällaisia viestejä lähettävät ja kirjoittavat estää. Kriittinen keskustelu ei ole koskaan henkilöön menevää. Ei tarvitse kasvattaa paksua nahkaa ja kestää, vaan osoittaa selkeät rajat sille, mikä on hyväksyttävää erimielistä keskustelua.

Vaalikentillä, siellä turuilla ja toreilla kannattaa aina toimia porukoissa. Pääasiassa ihmiset ovat kiinnostuneita ja ystävällisiä. Te demokratian sankarit ansaitsette jokainen ruusun ja nipun mukavia kohtaamisia. Tehdään ahkera vaalityö ja tuetaan toisiamme. 2.4. kova työ palkitaan.

Minna Salminen

Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja ja Helsingin Demarinaisten puheenjohtaja