Ajankohtaista

Mitä Minna tekisi? -Minna Canth- tasa-arvo tänään seminaarissa keskusteltiin nykypäivän tasa-arvosta

Minna Canth seuran järjestämässä seminaarissa Eduskunnan Kansalaisinfossa käytiin läpi kirjailijan ja kansalaisaktivistin elämää ja ajatuksia sekä keskusteltiin niiden kontekstoimisesta nykypäivän tasa-arvotilanteeseen. Paneelikeskusteluun osallistuivat toimittaja Maryam Abdulkarim, vuoden 2018 Lyyti Heidi Lindén, kansanedustajat Sari Raassina (kok) ja Krista Mikkonen (vihr.). Tilaisuuden moderaattorina toimi kirjailija Sirpa Kähkönen.

Panelistit pohtivat mm sitä, mihin nyky-yhteiskunnan ongelmiin Minna Canth puuttuisi. Panelistit uskoivat, että vihapuhe, edelleen kasvavat leipäjonot ja lapsiperheiden köyhyys olisivat tällä listalla. Lisäksi tärkeää on myös yksilön oikeus omaan kehoonsa- seksuaali- ja terveysoikeudet.

Minna Canthin ajoista yhteiskunta on kehittynyt parempaan suuntaan, panelistit uskovat, että Canth olisi suomalaisesta hyvinvointivaltiosta ylpeä ja uskoisi koulutuksen ja kasvatuksen merkitykseen. Viime vuonna käynnistynyt #metoo- kampanja aloitti avoimen keskustelun seksuaalisesta häirinnästä. Panelistit toivoivat, että koska tasa-arvo ongelmat ovat, tiedostettu täytyy niiden ratkaisemiseksi löytää myös työkalut. Suvaitsevaista ja moniäänistä keskustelua tasa-arvosta täytyy jatkaa.

Minna Canthin syntymästä tulee vuonna 2019 kuluneeksi 175 vuotta, juhlaseminaari järjestetään 19.3.19 Kansallisteatterissa.

Maryam Abdulkarim (vasemmalla), Heidi Lindén, Sirpa Kähkönen, Sari Raassina ja Krista Mikkonen keskustelivat tasa-arvon tilasta Suomessa.