Ajankohtaista

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen synkimpiä epäkohtia 

Sukupuolittunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta koskettaa liian monen tytön ja naisen elämää sekä vaarantaa heidän oikeuksiansa. Suomalaisista 16–74-vuotiaista 75 % on kokenut henkistä, fyysistä tai seksuaalista lähisuhdeväkivaltaa. Naiset kokevat miehiä useammin parisuhdeväkivaltaa ja he ovat etenkin fyysisen ja seksuaalisen väkivallan tai vainon uhreja. 

Marinin hallitus on tehnyt tärkeitä uudistuksia ja päätöksiä, jotka vahvistavat tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Yksi tärkeimmistä on seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, jossa raiskauksen kriteeristöä muutettiin suostumusperustaiseksi. Lisäksi rikoslakiin on lisätty sukupuoli rangaistuksen koventamisperusteeksi. Marinin hallitus on myös esittänyt lähestymiskiellon tehostamista sähköisen valvonnan avulla. Esitys myös sisältää tärkeät kirjaukset kiellon hakemisen maksuttomuudesta sekä lähestymiskiellon rikkomista koskevan rikosasian käsittelyä kiireellisesti. 

”Nämä uudistukset ovat tärkeitä ja vahvoja tekoja tasa-arvon puolesta. Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa. Parisuhteessa olevista 16–17 vuotiaista nuorista jopa 45 prosenttia on kokenut väkivaltaa suhteessa. Lähisuhdeväkivalta on sukupuolittunutta. Tekoja väkivallan estämiseksi ja lopettamiseksi tarvitaan”, painottaa Demarinaisten puheenjohtaja, ministeri Tytti Tuppurainen.  

Valtionneuvoston tutkimus lähisuhdeväkivallasta ja sen kustannuksista paljastaa, että naisiin kohdistuneesta fyysisestä parisuhdeväkivallasta aiheutuu 150 miljoonan euron lisäkustannukset vuodessa. Todellisuudessa terveydenhuollon kokonaiskustannukset ovat suuremmat.  

”Nämä luvut korostavat Marinin hallituksen tekojen tärkeyttä.  Ne perustelevat päätöksiä myös erityisesti heille, jotka tuudittautuvat ajatukseen siitä, että tasa-arvo on valmis. Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy ja siihen liittyvät toimet ovat investointi turvallisempaan elämään. Väkivallaton elämä on keskeinen osa ihmisten hyvinvointia. Elämä ilman väkivaltaa on ihmisoikeus. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on saatava loppumaan. Työtä on tehtävä paitsi Suomessa, myös EU-tasolla”, päättää Tuppurainen. 

Lisätietoja:  

Tytti Tuppurainen          

puheenjohtaja   

tytti.tuppurainen@eduskunta.fi          

p. 040 084 0594