Ajankohtaista

NYTKIS ry. – AINUTLAATUINEN ILMIÖ SUOMESTA

Naisjärjestöt yhteistyössä eli Nytkis ry on naisjärjestöjen globaalissa mittakaavassa ihme. Se pitää sisällään kaikki eduskunnassa olevien puolueiden naisjärjestöt ja Naisjärjestöjen Keskusliiton yhdistykset, Sukupuolentutkimuksen Seuran ja Naisasialiitto Unionin. Kaiken kattavaa yli puoluerajojen tapahtuvaa naisten järjestäytynyttä lobbaustoimintaa ei muualla ole olemassa.

Mitä tahansa muuta, kuin nukkuvaa puolikuollutta elämää!” Nytkiksen 30-vuotista taivalta juhlittiin Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä.

Säätytalolla kokoontuivat Nytkiksen toimijat juhlistamaan 30-vuotta täyttävää yhdistystä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon emännöimällä vastaanotolla. Ministeri Saarikko korosti puheessaan, miten naisasialiike ja tasa-arvon edistäminen ovat niitä poikkipoliittisia teemoja, jotka yhdistävät naisia yli puoluerajojen.

Demarinaisilla oli juhlassa vahva edustus: Roosa Pöyhönen (vas), Merja-Hannele Vuohelainen, Tytti Tuppurainen, Tuula Petäkoski-Hult ja Sari Melkko

– 30- vuodessa on menty huomattavasti eteenpäin esimerkiksi hoivavastuun jakamisessa ja sukupuolen moninaisuuden tunnustamisessa, mutta edelleen on huomioitava, että yhteiskunnassamme on piileviä rakenteita, jotka on muutettava, kuten esimerkiksi sukupuolten välinen palkkatasa-arvo. ”Tasa-arvo on teko, ei vain sana”, kiteytti Saarikko puheessaan.

Ministeri Saarikko korosti puheessaan yhteistyön voimaa

Nytkiksen puheenjohtajana tämän vuoden toimiva kansanedustaja Tytti Tuppurainen korosti puheessaan yhteistyön voimaa ja sitä, miten tasa-arvo etenee ikään kuin aaltoliikkein:

–  Ei pidä tuudittautua sen varaan, että tasa-arvo olisi ikään kuin itsestäänselvyys ja jo tapahtunut, kuten se on esimerkiksi hallitusohjelmassa todettu yhdellä lauseella. Mikäli tasa-arvokeskustelua ei pidetä yllä, on pelkona sen taantuminen. Viime syksynä alkanut #metoo kampanja on vain jäävuorenhuippu, kun puhutaan rakenteellisista tasa-arvo ongelmista. Tämän vuoksi meillä ei ole varaa olla unessa vaan elossa ja tehdä aktiivisesti töitä tasa-arvon eteen”, Minna Canthia puheessaan siteerannut Tuppurainen totesi.

”Tasa-arvoa ei ole vielä saavutettu ja sen eteen on tehtävä töitä” totesi Demarinaisten ja Nytkiksen puheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Toimittaja Anne Moilanen haastatteli Demarinaisten entistä pääsihteeriä Marianne Laxénia

Tilaisuudessa haastateltiin myös Nytkiksen perustamisessa mukana olleita toimijoita. Demarinaisten entinen pääsihteeri Marianne Laxén kertoi idean Nytkikseen tulleen jo vuonna 1987 paluumatkalla Moskovan naisten rauhankonferenssista. Naisjärjestöjen poliittiselle yhteistyölle oli tilausta niin kansainvälisellä-, kuin kansallisellakin tasolla. Kaikki poliittiset naisjärjestöt haluttiin mukaan toimintaan ja vuonna 1988 perustettiin Nytkis ry. 30-vuotta on pitkä ikä, ja konsensusperiaatteella toimiva Nytkis on säilynyt elinvoimaisena, vaikka yhteistyön voimaan eivät uskoneet perustamisaikaan järjestölle naureskelleet miehet!

Demarianisten toimijoita eri vuosikymmeniltä: Tuula Petäkoski-Hult (vas), Merja-Hannele Vuohelainen, Marianne Laxén, Vappu Taipale ja Tytti Tuppurainen
Moderni Kansanmusiikkiduo Mammantytöt vastasivat musiikkiesityksestä

 

Teksti ja kuvat: Demarinaiset