Ajankohtaista

Orpon hallituksen kehysriihi johtaa kurjistumisen kierteeseen

Orpon hallitus kokoontuu tällä viikolla kehysriiheen. Hallituksen tavoitteena on päättää noin kolmen miljardin euron lisäsäästöistä vielä tälle hallituskaudelle. Hallitus on epäonnistunut työllisyyspolitiikassaan, ja kasvutavoitteiden kaaduttua hallitus on ajautunut leikkauskierteeseen. Alustavien tietojen mukaan leikkauksia ollaan tekemässä muun muassa eläkkeisiin, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä järjestöjen valtionavustuksiin.   

”Hallitukselta puuttuu ymmärrys siitä, että nämä leikkaukset kasaantuvat samoille henkilöille. Emme voi hyväksyä esimerkiksi eläkkeiden indeksileikkauksia tai -jäädytyksiä. Moni eläkkeensaaja on ikääntynyt nainen, ja näillä päätöksillä on suuria tulonjakovaikutuksia. On myös hyvin lyhytnäköistä olla leikkaamassa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä järjestöjen rahoituksesta. Järjestöt tekevät tärkeää työtä monien heikommassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi ja tukevat julkisia palveluita. Järjestöjen työllä ennaltaehkäisevä ja siten kustannusten kasvua hillitsevä vaikutus”, sanoo Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.   

Hallitus päätöksillään kasvattaa sukupuolten ja sukupolvien välisiä tuloeroja. Monet hallituksen kaavailemat leikkaukset vaikuttavat etenkin naisten arkeen ja toimeentuloon. Nyt tarvitaan kasvu- ja hyvinvointipanostuksia, eikä vain kurjistumisen kierrettä ruokkivia leikkauksia ja säästöjä.   

”Me emme hyväksy oikeistohallituksen epäoikeudenmukaista leikkauspolitiikkaa, joka kohdistuu heikoimmassa asemassa oleviin, pienituloisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin, erityisesti yksinhuoltajiin. Onko Orpon hallitus tehnyt sukupuolivaikutusten arviointia päätöksenteon tueksi? Miksi hallitus ei kuuntele asiantuntijoita, jotka varoittavat hallituksen toimien vievän Suomea tasa-arvossa ja oikeudenmukaisuudessa askelia taaksepäin? Näyttää siltä, että hallitus ajaa tieten tahtoen linjaa, jossa naiserityiset ja tulonjakoon sekä tasa-arvoon liittyvät näkökulmat jätetään sivuun”, päättää Tytti Tuppurainen.   

Lisätietoja:       

Tytti Tuppurainen        

Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja   

[email protected]