Ajankohtaista

Orpon ja Purran talousarvio on kylmää kyytiä tasa-arvolle ja yhdenvertaisuudelle 

Eduskunta on kokoontunut keskustelemaan opposition vaihtoehtobudjeteista. Orpon hallituksen talousarvioesityksessä toistuu ristiriita hallitusohjelman ja siinä tehtyjen sitoumuksien kanssa.  Monet hallituksen suunnittelemat muutokset esimerkiksi työelämään eivät edistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, vaan päinvastoin heikentävät niitä.  

”Orpon ja Purran hallituksen budjetissa tehdään selkeitä tulonsiirtoja köyhiltä rikkaille ja samaan aikaan kasvatetaan sekä sukupuolten että sukupolvien välisiä tuloeroja entisestään. Tämä on selkeä arvovalinta. Hallitus on päättänyt kampittaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tietä”, sanoo Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Orpon hallituksen talousarvioesitys sisältää useita leikkauksia ja heikennyksiä toimeentuloon, jotka kohdistuvat erityisesti pienituloisiin ja niillä on kerrannaisvaikutuksia etenkin naisten toimentuloon. Hallituksen esitykset lakko-oikeuden rajoittamisesta, palkattomasta ensimmäisestä sairaslomapäivästä ja irtisanomisen helpottamisesta ovat suoria heikennyksiä naisvaltaisille aloille ja toimeentuloon. Lisäksi hallituksen suunnitellut veronkevennykset hyödynnyttävät eniten suurituloisia, joista enemmistö on miehiä. 

Hallituksen päätökset vaikeuttavat julkisten palveluiden saatavuutta, heikentävät pienituloisten asemaa ja pudottavat köyhyysrajan alle kymmeniä tuhansia suomalaisia. Sosialidemokraatit eivät hyväksy Orpon ja Purran hallituksen epäoikeudenmukaista leikkauspolitiikkaa, joka kohdistuu säästöjen ja heikennyksien kautta yhteiskunnan heikommassa asemamassa oleviin ihmisiin, pienituloisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin.  

”On kestämätöntä, että hallitus ei ole tehnyt talousarvioon vaikutusarviointeja. Hallitukselta puuttuu ymmärrys siitä, että miten nämä leikkaukset kasautuvat samoille henkilöille ja leikkaavat ison osan ihmisten kuukausituloista. Kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan lääkkeiden ja leivän väliltä,” vaatii Tuppurainen.  

Sosialidemokraatit ovatkin esittäneet hallituksen politikkaan oikeudenmukaisemman ja tulevaisuuteen katsovan vaihtoehdon, jossa ketään ei jätetä.  SDP:n vaihtoehto on selkeä. Oikeudenmukaisempaa politiikkaa ja vähemmän velkaa, vähemmän köyhyyttä, tinkimättä ilmastotavoitteista tai kasvusta.  

  

Lisätietoja :

Tytti Tuppurainen         

Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja

[email protected]         

p. 040 084 0594