
Oulun piirin Demarinaiset: Ei tarvitse varoa, paitsi jos olet nainen
Suomi halutaan nähdä maana, jossa olemme tasa-arvoasioissa muita edellä. Onhan Suomi rankattu maailman onnellisimmaksi maaksi jo useana vuonna. Samaan aikaan olemme myös Euroopan unionin väkivaltaisin maa – juuri naisille. Naisviha näyttäytyy monissa eri muodoissa; sanoina, asenteina ja väkivallan tekoina. Kulttuurimme on vuosikymmenet ollut hyvin patriarkaalinen, eli vallassa ja päättämässä ovat olleet miehet. Sosiaalisessa mediassa on viime vuosina nostanut päätään suorastaan naisvihamielinen puhe. Moni nykynuorista seuraa uutisia vain sosiaalisen median kanavista, joten he ovat myös tällaisten viestien vaikutuksen alaisena. Nuorten miesten nais- ja tyttöviha on purkautunut myös vakaviin välivallantekoihin, joista olemme joutuneet lukemaan uutisista. On väärin, että vielä 2020-luvulla elämme näin naisvihaista aikaa.
Vuonna 2024 NYTKIS teki tutkimuksen, jossa selvitettiin miesten asenteita naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohtaan. Suurin osa vastaajista on sitä mieltä, että naisiin kohdistava väkivalta on väärin. Huolestuttavasti nuoret miehet kuitenkin suhtautuivat naisiin kohdistuvaan väkivaltaan myönteisesti: alle 35-vuotiaista 25 % on sitä mieltä, että naiset voivat ansaita heihin kohdistuvan väkivallan esimerkiksi pukeutumalla tietyllä tavalla.
Naisvihan vähentämiseksi tarvitsemme muutoksia sekä kulttuuriimme että asenteisiin. Vuonna 2022 Marinin hallituksen esityksestä eduskunta hyväksyi lain rikoslain muuttamisesta. Tässä muutoksessa lisättiin rangaistuksen koventamisperusteeksi, jos rikos tapahtuu sukupuoleen perustuvasta vaikuttimesta.
Kovempien rangaistusten lisäksi on tasa-arvon merkityksestä kyettävä käymään avointa keskustelua sekä lisättävä miesten tunnetaitojen opetusta. Kasvatusvastuu lapsiin ja nuoriin on kodeilla. Koulut ja oppilaitokset ovat perheiden opetuksellisena tukena yhdessä muiden viranomaisten kanssa. Esimerkiksi koulujen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat ohjaavat opetusta ja toimintaa oppilaitoksissa. Naisvihan vähentäminen on kuitenkin koko yhteiskunnan tehtävä.
Asenteita voidaan muuttaa, jos muutokseen on halua. Naisvihasta tulee voida puhua eikä uhreja saa syyllistää väkivallankohteeksi joutumisesta. Vastuu on aina tekijällä.
Oulun piirin Demarinaisten puolesta
Sonja Heiskanen
Oulun piirin Demarinaisten puheenjohtaja
Demarinaisten hallituksen jäsen