Ajankohtaista

Pienituloisten eläkkeiden nosto on tasa-arvoa parantava toimenpide

Rinteen hallitus parantaa pienituloisten eläkeläisten asemaa, vähentää eriarvoisuutta sekä tekee konkreettisia toimia tasa-arvon parantamiseksi. Yksi tällaisista toimenpiteistä on kaikkein pienimpien eläkkeiden nosto 50 eurolla kuukaudessa ja kansaneläkkeen korotus 31 eurolla.

 

”Moni eläkeläinen joutuu tekemään valintoja siitä, mihin välttämättömyyksiin rahat riittävät. Tutkimuksen mukaan 40 prosenttia maaseudulla asuvista eläkeläisistä käyttää koko eläkkeensä välttämättömyyksiin, kuten lääkkeisiin, asumiseen, ruokaan ja hoivapalveluiden kustantamiseen. Pahimmassa tapauksessa on valittava joko leipä tai lääkkeet”, Demarinaisten puheenjohtaja, ministeri Tytti Tuppurainen muistuttaa.

 

Uudistuksessa on huomionarvoista sen tasa-arvovaikutukset: ”Suurin osa pienituloisista eläkeläisistä on yksinasuvia naisia. Korotus tulee aidosti parantamaan heidän taloudellista toimeentuloaan ja suuressa mittakaavassa myös sukupuolten välistä tasa-arvoa ”, Tuppurainen täsmentää.

 

Rinteen hallituksen yksi merkittävimmistä tavoitteista on nostaa Suomi takaisin tasa-arvon kärkimaaksi. Juuri tämänkaltaisten uudistusten avulla pystytään vaikuttamaan tasa-arvoon. Naisten saama työeläke on keskimäärin noin 590 euroa pienempi kuin miesten. Sukupuolten välinen eläke-ero johtuu muun muassa siitä, että perheen hoivavastuu on aiemmilla sukupolvilla jäänyt yksin naisten vastuulle. Naisten katkonaisemmat työurat ja naisvaltaisten alojen matalampi palkkataso vaikuttavat eläkkeen suuruuteen paljon.

 

”Pyörät pyörivät nyt hallitusohjelman tasa-arvotavoitteiden toteuttamiseksi: valmistelut perhevapaauudistuksen ja subjektiivisen kokopäiväisen päivähoito-oikeuden palauttamiseksi ovat jo käynnissä. Pienimpien eläkkeiden korotus palvelee samalla tavoin tasa-arvon toteutumista eläkeläisten välillä. Hallituksen motivaatio tasa-arvon edistämiseksi on korkealla”, Tuppurainen päättää.

 

Demarinaisten hallitus 23.8.2019