Ajankohtaista

Pirkanmaan Demarinaiset: Jokaisella nuorella on oikeus turvalliseen tulevaisuusnäkymään

11.11.2023 Pirkanmaan Demarinaisten syyskokouksen mediatiedote

Meistä jokainen on nuori vain kerran. Lapsuuden ja nuoruuden pitäisi kantaa hyvään vanhuuteen. Monella nuorella tulevaisuuden näkymät ovat hämärän peitossa, kun he kuuntelevat Petteri Orpon johtaman hallituksen kaavailemia heikennyksiä elämäänsä. Heikennykset kohdentuvat sekä opiskeluaikaiseen että opiskelujen jälkeiseen elämään ja erityisesti toimeentuloon.

Opintotuki- ja asumistukileikkaukset voivat tarkoittaa hallituskauden loppupuolella jopa yli 1 000 euron tulonmenetystä vuodessa jo valmiiksi pienituloisille opiskelijoille. Jatkossa nuoret joutuvat ottamaan opintoihinsa yhä enemmän lainaa, vaikka samalla työelämän lisääntynyt epävarmuus vaikeuttaa lainan takaisinmaksua.

Pirkanmaan Demarinaiset ovat alueellisesti erityisen huolissaan nuorten mielenterveyden haasteista ja mielenterveyspalveluiden saatavuudesta. Pirkanmaan tilastot kertovat karua kieltään jonosta, joka on viime kuukausina vain kasvanut, kun sen pitäisi nopeasti lyhentyä. Onko niin, että mielenterveyspalveluita tarvitsevien pitäisikin siirtyä muiden maakuntien sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaiksi ainakin vuodeksi, jotta mielenterveyspalveluita saisi paremmin. Jonoutuminen merkitsee myös sitä, että Pirkanmaallakin on epäonnistuttu ennaltaehkäisemisessä. Mielen on tarkoitettu olemaan terve lapsuudesta vanhuuteen, vaikka tuki- ja liikuntaelimistömme ikääntyessä heikkenisi.

Pirkanmaan Demarinaiset vaativat, että lasten ja nuorten mielenterveys on ykkösasia jo varhaisesta lapsuudesta aikuisuuteen asti. Lisäksi nuorilla pitää olla oikeus turvalliseen tulevaisuusnäkymään ja hyvään työelämään. Pirkanmaalla tässä tulee tehdä yhteistyötä Pirkanmaan kuntien, järjestöjen ja Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa.

Petteri Orpon johtaman hallituksen tulee arvioida omien toimiensa ja lainsäädännön vaikutuksia nuorten elämään ja tulevaisuuteen ennen kuin lakeja uudistetaan ja pannaan täytäntöön.

Lisätietoja:

Tuula Petäkoski-Holt

Pirkanmaan Demarinaisten puheenjohtaja