Ajankohtaista

Pirkanmaan Demarinaiset: Tyttöjen päivä on joka päivä

Pirkanmaan Demarinaiset, piirikokous Nokialla 12.10.2016

Tämän viikon tiistaina 11.10. on juhlistettu kansainvälistä Tyttöjen päivää monin eri tavoin. On tärkeää, että on yksi yhteinen päivä, jolloin kansainvälisesti nostetaan esille tyttöjen ja nuorten sekä varttuneidenkin naisten elämään vakavasti vaikuttavia asioita.

Tämän vuoden teemana on erityisesti lapsiäitiyden ehkäiseminen. Suomessa ja länsimaissa lapsiäitiys on harvinaista, mutta monissa muissa maissa se on edelleen hyvin yleistä. Lapsiäitiys keskeyttää monen tytön koulunkäynnin sekä ajaa ison osan tytöistä jopa seksipalvelujen välitysbisnekseen.

Tyttöjen mahdollisuuksia ja yhteiskunnallista tilannetta on arvioitu kansainvälisesti ja Suomi sijoittuu tuossa tutkimuksessa toiseksi heti Ruotsin jälkeen. Tyttöjen päivän pitää olla joka päivä.

Monet asiat ovat Suomessa vielä sukupuolittuneita. Ei ole itsestään selvää, että tyttö voi haaveilla lentäjän urasta, kun taas pojan ei mielellään haluta haaveilevan lentoemännän urasta. Työtehtävien ja työuran pitäisi olla kaikkien ulottuvilla sukupuolesta riippumatta.

Kansainvälisellä yhteistyöllä ja kehitysyhteistyöresurssien oikealla kohdistamisella voidaan merkittävästi vaikuttaa tyttöjen asemaan ja heidän seksuaaliterveyteensä. On liikaa, että joka kolmas tyttö menettää lapsuutensa lapsiavioliittoon ja joka kolmas nainen joutuu väkivallan uhriksi.

Pirkanmaan Demarinaiset vaativat, että valtion kehitysyhteistyövaroista ei enää leikata ja varoja on kohdennettava tyttöjen elämän olosuhteiden ja mahdollisuuksien kehittämiseen sekä turvaamiseen nykyistä tehokkaammin.