Ajankohtaista

Pirkanmaan Demarinaiset: Vanhusten palvelut, asiakas kyykkyyn – palveluntuottajat rikastuvat

Pirkanmaan Demarinaiset ry MEDIATIEDOTE 21.11.2019

Syyskokous 20.11.2019

 JULKAISUVAPAA

Miksi kunnat ovat vastuussa vanhusten tarvitsemien palvelujen järjestämisestä? Miksi useammin toivotaan kuntien myös tuottavan vanhusten palvelut? Ovatko järjestöt luotettavampia palvelujen tuottajia kuin yksityisomisteiset yhtiöt?

 

Edellä mainitut kysymykset ovat varmasti olleet keskusteluissa tämän vuoden syksyllä ja jo aikaisemminkin. Kunnat ovat vastuussa järjestämisestä ja palveluita tuottavien yksityisten ja julkisten toimijoiden toiminnan laadun seurannasta. Monessa kunnassa tämä seuranta on pettänyt – samoin kuin yhtiöiden omavalvonta.

 

Pirkanmaan Demarinaiset on huolestuneena seurannut keskustelua, jota vanhusten hoito- ja hoivapalveluiden nykytilasta on käyty. Huoli on suuri, koska ei ole pystytty turvaamaan vanhuksille heidän tarvitsemiaan laadukkaita palveluita. Vanhusten rahat ovat kuitenkin hyvin kelvanneet terveys- ja palvelumarkkinoilla toimiville yrityksille, jotka näitä rahoja voivat käyttää yhtiöiden voiton tavoittelussa.

 

On selvää, että vanhusten palveluiden tulee perustua yksilölliseen tarpeen arviointiin. Vanhuksen sairaus voi olla sama kuin naapurilla, mutta sairauden vaikutukset ja näkyminen arjessa voi olla aivan erilainen. Siksi palveluratkaisutkin ovat erilaisia.

 

Pirkanmaan Demarinaiset vaatii: Olipa palvelun tuottaja kunta, yksityinen yhtiö tai järjestö, niin palvelun tulee olla laatukriteerit täyttävää, turvallista ja luotettavaa. Vanhus ei saa saada vääriä lääkkeitä, väärää ruokaa tai olla peseytymättä silloin, kun siihen on tarve. Hyvä hoito ja hoiva sisältävät myös virikkeellistä toimintaa ja yksilöllisten toiveiden huomioon ottamista.

 

 

Syyskokouksen valinnat Pirkanmaan Demarinaisten johtoon kaksivuotiskaudelle 2020 – 2021

 

Puheenjohtajaksi valittiin uudelleen Tuula Petäkoski-Hult (Lempäälä) ja uudelleen varapuheenjohtajaksi Kyllikki Lahtinen (Mänttä-Vilppula). Hallituksenjäseniksi valittiin: Mervi Kaheinen-Niska (Valkeakoski), Anneli Kiminki (Kangasala), Elsa Koskinen (Tampere), Marjut Leppänen (Tampere), Paula Majava (Tampere), Elisa Penders (Tampere), Sinikka Päivö (Tampere), Marjatta Rintala (Tampere), Hilkka Sillanpää (Tampere) ja Raija Vuori (Orivesi).

 

Lisätietoja:

 

Tuula Petäkoski-Hult

puheenjohtaja

Pirkanmaan Demarinaiset ry

040 5270997