Rauhaa rajoille
Asevarustelu ruokkii sotia. Maailman maat käyttivät sotilasmenoihin viime vuonna yhteensä noin 1 436 miljardia euroa, mikä oli reilun prosentin enemmän kuin toissa vuonna.
Suomi käyttää kansalaista kohden lähes 510 euroa, mikä on enemmän kuin Kiinan, Japanin, tai Saksan vastaavat luvut. Maanpuolustuksen tulevaisuutta linjaava hallituksen puolustusselonteko mainitsee tulevaisuuden tarpeiksi esimerkiksi laivaston alusten uusimisen, jonka hinnaksi on arvioitu 1,2 miljardia. Lisääntynyt pakolaisuus kehittyvistä maista ja niiden lähialueilta johtuu sodista ja konflikteista.
Sodissa siviilit, erityisesti lapset, naiset ja vanhukset sekä kaiken ikäiset vammaiset, kärsivät fyysisesti ja psyykkisesti valtapolitiikan seurauksista. Esimerkiksi Jemeniä uhkaa pahin nälänhätä sataan vuoteen maailmassa ja sodan jatkuessa vuoden vaihteessa jopa 13 miljoonalta ihmiseltä uhkaa loppua ruoka.
Rauhantyöhön kannattaa sijoittaa. Parasta varustautumista on kansallinen ja kansainvälinen rauhantyö.
- Suomen tulee harjoittaa määrätietoisesti feminististä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
- Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana tasa-arvovaikutukset on huomioitava kaikessa päätöksenteossa.
- Tyttöjen ja naisten oikeuksien edistäminen asetetaan Suomen kehityspolitiikan tärkeimmäksi painopisteeksi.
- Lisääntymisterveys ja seksuaalioikeuksien vakiinnuttaminen on välttämätöntä kestävän kehityksen saavuttamiseksi ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi.
- Vahvistetaan YK:n päätöslauselman 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus” resurssointia. Päätöslauselman mukaisesti lisätään naisten asemaa rauhanneuvotteluissa ja konfliktinehkäisyissä.
- Kehitysyhteistyöllä ratkotaan pakolaisuutta tuottavia juurisyitä. Tämän vuoksi Suomen kehityspolitiikan määrärahoja on nostettava vähintään 0,7, prosenttiin BKT:sta.