Ajankohtaista

Sari Melkko: Yhdessä taistellen

Kaikkien yhteinen kirosana on nyt korona. Koko ihmiskunta on täysin uudessa, ennen kokemattomassa tilanteessa, jollaisen toteutumiseen ei kaikista hurjimmistakin skenaarioista huolimatta ole osattu mitenkään varautua.

 

Uskomatonta, kuinka kaikki voikaan maailmanlaajuisesti muuttua ikään kuin silmänräpäyksessä, vain parissa hassussa kuukaudessa. Kuinka vanha, entiseen malliin päivästä päivään soljuva ihmisten elämä käytännössä katoaa alta, ja koko ihmiskunta joutuu yhtäkkisesti kuin tyystin toiseen todellisuuteen.

 

Takaisin täysin entiseen ei ole varmastikaan paluuta, ei vaikka koronavirusepidemia menisi ohi arveltua nopeammin ja vähäisemmin vaurioin, vähäisemmin uhrein. Tämän koettelemuksen jälkeen ihmiskunta ei ole täysin entisensä.

 

Eläminen normaalielämisen kokonaisuudessaan mullistavan kriisin keskellä yksin, eristyksissä, välttäen fyysisiä ihmiskontakteja vaatii suuria ponnistuksia yksilöiltä itseltään, mutta ennen kaikkea vallitseva tilanne vaatii vahvaa yhteisöllisyyttä, yhteishenkeä.

 

Vain yhdessä, yhtenäisellä tavoin toimien pystymme nujertamaan tuon tuntemattoman vihollisen – meille kaikille, sinulle ja minulle yhteisen vihollisen.

 

Koronan tuhoamiseksi on Suomessakin jouduttu ottamaan käyttöön niin radikaaleja ja rajuja keinoja, ettei moisia ole aiemmin tarvinnut suomalaisessa yhteiskunnassa käyttää. Tilanne on totaalisen uusi meille kaikille, valtiojohtoa myöten, eikä kokemusoppia ole käytettävissä.

 

Toivoa sopii, että viime päivien tapahtumat omassa yhteiskunnassamme ja elämässämme kaikkine liikkumisrajoituksineen, alueiden eristämisineen ja muine jatkuvasti lisääntyvine ohjeistuksineen ja määräyksineen avaisivat vihdoin silmät myös niiltä viimeisiltäkin nukkuvilta tai piittaamattomilta, jotka eivät ole vielä tähän mennessä ymmärtäneet ja sisäistäneet tämän vallitsevan tilanteen äärimmäistä vakavuutta.

 

Poliisitoimi on joutunut yhteen historiansa haasteellisimpaan tehtävään. Uudenmaan eristäminen vaatii poliisilta niin paljon voimavaroja, että toiminnassa joudutaan väistämättä priorisoimaan joitain tehtäviä, ja siksi on ehdottoman tärkeää, etteivät kansalaiset omalla toiminnallaan kuormita poliisin tai muidenkaan viranomaisten työtaakkaa.

 

Meidän kaikkien pitää nyt noudattaa annettuja ohjeita, määräyksiä ja rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämiseksi, vaikka se kuinka kurjalta ja hankalalta itsestä ja läheisistä tuntuisikin. Yhteisin pelisäännöin toimien on yhteinen maali helpoimmin saavutettavissa.

 

Älkäämme siis kapinoiko poikkeustilasäännöksiä vastaan. (Enpä ole koskaan aiemmin voinut kuvitellakaan joutuvani tällaista neuvoa kenellekään antamaan…)

 

Uskotaan parempaan huomiseen. Me kyllä tämän kurimuksen kestämme ja tässä virussodassa lopulta voiton saavutamme – yhdessä taistellen.

 

Sari Melkko,

Demarinaisten 2. varapuheenjohtaja