Ajankohtaista

Savo-Karjalan Demarinaiset: Iäkkäät yksinäiset

Aika ajoin saamme lukea lehdistä kuinka iäkäs ihminen on löydetty kodistaan menehtyneenä. Yksikin kerta on liikaa.Vainaja on saattanut olla menehtyneenä kuukausia. Kaikkien iäkkäiden yksinäisten löytyminen ei suinkaan päädy lehtiin, joten tilastoja ei ole.

Vanhuksella voi olla halu elää itsenäisesti, jopa erakoituen. Saattaa olla päihdeongelmaa joka lisää sairastumisriskiä, tai mielenterveys haasteita joita iäkäs ei ymmärrä tai hän ei välitä.

Nämä itsenäisesti elävät vanhukset jotka eivät ole minkään avun piirissä ovat vaarassa syrjäytyä, emmekä tiedä heidän todellista määräänsä. Heidän tilannettaan pahentaa entisestään se ettei heillä ole lähiomaisia tai ystäviä pitämässä huolta.

Kuka takaa näiden iäkkäiden turvallisuuden? Yksin kerrostalossa asuvalla on sentään naapurit mikäli hän kykenee kommunikoimaan.Pienellä paikkakunnalla huomataan jossain vaiheessa että postit kertyy, tai roskia ei ole viety pitkään aikaan. Mitä suurempi kaupunki, niin kerrostaloissakaan ei löydy välttämättä välittäviä naapureita.  Punaisessa mummonmökissä, kaukana asutuksista asuva vanhus on todella turvattomassa asemassa monella tapaa.

Väestömme ikääntyy vauhdilla edelleen, joten vanhusten eri syistä johtuvaa yksinäisyyttä/itsenäisyyttä on aina enemmän ja enemmän. Ydinkysymys onkaan, kuinka sosiaali- ja terveyssektori tai kolmas sektori tavoittaa nämä iäkkäät ennen kuin jotain ikävää sattuu?

Tiedämme myös laitoshoidon valtakunnallisen haasteen hoidon laadun kehittämiseksi ja työntekijämäärien lisäämiseksi. Oikea suunta laitoshoidossa on oltava hoidon laadun kehittäminen, ettei laitoksista kehity pelkkiä ”säilöjä”. Hoitajien määrän tulee olla huomattavasti nykyistä suurempi henkilöstön jaksamisen varmistamiseksi.

Vanhustyö tarvitsee valvojansa ja kehittäjänsä! Koskien sekä yksinäisten vanhusten turvaverkkoa, että laitoshoidon kehittämistä Savo-Karjalan Demarinaiset ry vaatii julkilausumassaan Vanhusasiavaltuutetun viran perustamista jokaiseen maamme kuntaan.

 

Savo-Karjalan Demarinaiset ry piirikokouksessa 10.11.2018

Irene Lång, puheenjohtaja