Ajankohtaista

Savo-Karjalan Sosialidemokraattisten Naisten julkilausuma 23.4.2017

Sosiaalisektorin toiminnanlaatu on vakavasti uhattuna. Olemme huolissamme sekä vanhuksista että lapsista.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kirjoittaa blogissaan (19.4.2017) tehneensä vuosi sitten hallitukselle aloitteen koulukoteihin joutuneiden lasten kuulemisesta. Kyse on sadoista lapsista. Asiaan liittyvä selvitys tehtiin, mutta lapsia ei siihen haastateltu. Kurttilan mukaan koulukodeissa olevien lasten kuulemiseen poliittisen johdon vastaus oli, ettei näistä haluta ikäviä otsikoita.

Tähänkö on tultu poliittisessa päätöksenteossa? Puhutaan asioista, jotka tulisi hoitaa kuntoon. Onko positiivinen julkisuus hallitukselle tärkeämpää kuin tässä tapauksessa lapset ja heidän hyvinvointinsa? Ketä palvelee asioiden lakaiseminen maton alle?

Kurttilan mukaan lastensuojelun asiakkaat jäävät myös usein ilman päihde- ja mielenterveyspalveluita. Lisäksi lastensuojelussa on toimittu niin, että huostaan otetun lapsen sijoituspaikaksi on toivottu psykiatrista sairaalaa, vaikka lapsella ei ole psykiatrista sairaanhoitoa edellyttävää mielenterveyden häiriötä. Kuitenkin sijaishuoltoon ohjataan Kurttilan mukaan väärin perustein lapsia, joilla on psykiatrista hoitoa vaativa ongelma, mutta ei lastensuojelun tarvetta. Kurttilan mukaan tilanne on ollut joillekin lapsille niin kestämätön, että he ovat päätyneet itsemurhaan.

Savo-Karjalan Sosialidemokraattiset Naiset ry vaatii julkilausumassaan hallitusta ryhtymään pikaisesti niihin toimiin, jotka korjaavat lastensuojelun nykyisen tilanteen inhimillisesti kestävälle pohjalle. Lähtökohtana sille tulee olla lasten kuuleminen.

 

Irene Lång, puheenjohtaja

Savo -Karjalan Sosialidemokraattiset Naiset  ry