Ajankohtaista

Sosiaali- ja terveyspalvelut on turvattava

Sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuudesta ja laadusta huolehtiminen on vastuullista päätöksentekoa. Viimeaikaiset uutiset päivystysaikojen venymisestä jopa kymmeneen tuntiin kertovat hyvinvointipalveluihin kohdistuneesta paineesta. Pitkät hoitojonot ovat seurausta koronan aiheuttamasta hoitovelasta ja hoitajapulasta. 

Hoitovelan purkamiseksi ja ihmisten hoitoonpääsyn turvaamiseksi Marinin hallitus päätti lisätalousarviossa ohjata 500 miljoonaa euroa rahoitusta hyvinvointialueille. Tämä oli tärkeä päätös ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi. 

“Taloudellisten resurssien ohjaaminen ennaltaehkäiseviin ja varhaisiin hyvinvointipalveluihin on arvovalinta. Pitkään valmisteltu sote- uudistus antaa tarvittavat rakenteet ja työkalut hyvinvointipalvelujen turvaamiseksi”, Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen kommentoi.  

Tulevaisuudessa on tärkeä pitää huolta siitä, että hoitoon pääsee seitsemän vuorokauden kuluessa. Hoitopolku on tehtävä katkeamattomaksi ja saavutettavaksi. Yksityisellä palvelutuotannolla on oma roolinsa palveluiden saatavuuden turvaamisessa ja parantamisessa julkisen terveydenhoidon tukena. On kuitenkin muistettava, että vastuu palveluista on kaikissa tilanteissa hyvinvointialueilla, joten julkisen terveydenhoidon on oltava koko järjestelmän perusta. 

Hoitovelkaa purkamaan tarvitaan lisää osaajia, sillä kaikkea ei voi korvata kehittyvällä teknologialla. Meillä on ensiluokkaisen osaavaa sote-henkilöstöä, jonka työolojen ja -hyvinvoinnin on oltava kunnossa. Hyvinvointivaltion turvaamiseen tarvitaan myös työperäistä maahanmuuttoa. 

Suomalaiset ansaitsevat saavutettavat ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut. Työ palveluiden kehittämiseksi jatkuu jokaisella hyvinvointialueella. On keskeistä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden resurssit turvataan myös jatkossa. 

Lisätietoja:  

Tytti Tuppurainen          

Demarinaisten puheenjohtaja   

[email protected]          

p. 040 084 0594