Tarjan päivä ja Naisrauhan julistus – väkivallan on loputtava
Demarinaiset järjestivät yhteistyössä Sosialidemokraattisten Opiskelijoiden – SONK ry:n, Helsingin ja Uudenmaan Demarinaisten, JHL:n, TEAM:n ja PAM:n kanssa Tarjan päivän tilaisuuden 7.3. Kansainvälisen Naistenpäivän alla Helsingissä.
Presidentti Tarja Halonen puhui, Enkel-bändi soitti, Nura Farah luki otteita kirjastaan, paneelissa puhuttiin naisrauhasta ja tasa-arvosta. Pohjoismaisen kulttuuripisteen TING-sali pursusi naisenergiaa yhteiskunnan eri aloilta. Aikansa voimanaisen, Miina Sillanpään henki oli vahvasti läsnä.
Demarinaisten puheenjohtaja kansanedustaja Tytti Tuppurainen pahoitteli avaussanoissaan sitä, että tasa-arvokehitys ei ole Suomessa edennyt, vaan on otettu jopa taka-askelia. Tällä hän viittasi nykyhallituksen toimiin ja toimimattomuuteen mm. perhevapaiden suhteen.
Myös huono talous- ja työllisyystilanne entisestään kurjistavat naisten asemaa eikä samapalkkaisuutta myöskään edistetä. Hän iloitsi kuitenkin siitä, että isien perhevapaiden käyttö lisääntyy pikkuhiljaa. Väkivallalle on sanottava ehdoton ei, ja naisten itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava.
”Väkivallalle on sanottava ehdoton ei, ja naisten itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava.”
Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen
Tuppurainen luki lopuksi Demarinaisten Naisrauhan julistuksen. Julistuksessa vaaditaan muun muassa, että naisille on taattava rauha kaikenlaiselta ahdistelulta, ja viranomaisilla pitää olla riittävät resurssit takaamaan kansalaisten turvallisuus. Maahanmuuttovastaisia katupartioita ja omankäden oikeutta ei pidä sallia.
Etniseen ryhmään, yhteiskunnalliseen asemaan ja ikään katsomatta on naisilla ja tytöillä oltava oikeus fyysiseen, henkiseen ja sosiaaliseen koskemattomuuteen. Tämä tarkoittaa turvaa kehoon, seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen tai mieleen kohdistuvalta väkivallalta, sillä uhkaamiselta ja ahdistelulta.
Presidentti Tarja Halonen kiinnitti juhlapuheessaan huomiota erityisesti naisten kokemaan väkivaltaan ja seksuaaliseen ahdisteluun. Hän painotti sitä, että naisrauha on ajankohtaisempi kuin aikoihin. Aiheen käsittely sopii hyvin kansainväliseen naistenpäivään, hän totesi. Suomi on naisille vaarallinen maa, miehet kohtaavat vaaran kadulla, naiset kotona, kiteytti Halonen.
”Vaikka monissa tasa-arvokysymyksissä olemme edistyneet ja edellä muita, emme ole saavuttaneet taloudellista emmekä fyysistä tasa-arvoa. Väkivallan on loputtava.”
Presidentti Tarja Halonen
Hän vetosi ja viittasi myös Istanbulin sopimukseen ja Amnestyn ihmisoikeusraporttiin, jossa arvostellaan Suomea naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Vaikka monissa tasa-arvokysymyksissä olemme edistyneet ja edellä muita, emme ole saavuttaneet taloudellista emmekä fyysistä tasa-arvoa. Väkivallan on loputtava.
Tarvitsemme asenteiden muutosta, turvakoteja, palvelevia puhelimia, kuntouttavaa toimintaa. Näistä leikkaaminen on väärin. Halonen uskoo, että uudet kestävänkehityksen tavoitteet antavat kehikon, jonka puitteissa voimme toimia myös naisrauhan puolesta.
Tasa-arvo, naisten asema ja ihmisoikeudet ovat uudella kestävänkehityksen 2030-agendalla keskeisesti esillä, iloitsi hän. Halonen jatkaa myös työtään naisten aseman parantamiseksi muun muassa YK:n työryhmässä, joka edistää naisten, lasten ja nuorten terveyttä.
Presidentti Halonen nosti esiin myös Demarinaisten naisrauhanjulistuksessa olevan tärkeän ja ajankohtaisen asian: naisrauha tulee ulottaa koskemaan myös nykymediaa ja virtuaalista ahdistelua. Siitä on muodostunut eettisistä normeista ja säännöistä piittaamaton vihapuheen ja rasismin foorumi.
Paneelikeskustelussa Tarja Kantola johdatteli keskustelijat pohtimaan sitä, mitä Miina Sillanpää sanoisi ja tekisi tässä ajassa, jossa pakolaisvirrat liikkuvat, vihapuhe kasvaa ja ihmisoikeudet kyseenalaistetaan. Panelistien – presidentti Tarja Halosen, JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laineen, PAMin puheenjohtaja Ann Selinin ja TEAMin puheenjohtaja Heli Puuran mietteet kiteytyivät seuraavasti.
– Hän sanoisi ensin te valitatte, että tänne tulee vain nuoria miehiä, nyt kun naisia tulisi, ette voi auttaa. Auttakaa ihmisyyden nimissä!
– Hän puhuisi naisten koskemattomuuden puolesta, ei pelkästään Suomessa vaan myös maailmalla.
– Miina sanoisi, hävetkää. Hän tukisi Merkelin linjaa pakolaiskysymyksessä, jotta Eurooppa ei muuttuisi tympeäksi, synkeäksi linnakkeeksi.
– Miinalla olisi tasarvosalkku hallituksessa, hän puolustaisi ihmisoikeuksia ja tekisi näkyväksi sen miten käy yhteiskunnassa, kun julkisia palveluita heikennetään eli heikon asemaa entisestään heikennetään.
– Hän kannustaisi miehiä hoitamaan lapsiaan.
Paneelissa puhuttiin myös siitä, mitä Suomelle on tapahtunut ja mitä voimme tehdä.
On vaikea ymmärtää, mistä viha sanoissa ja teoissa kumpuaa. #naisrauhajulistus
Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että ilmiöt liittyvät osin pelkoon, osin siihen, että itsekkyys ja ahneus ovat vallanneet alaa. Pelko kumpuaa syrjäytymiskehityksestä, epätoivosta ja epävarmuudesta. Näköalattomuus saa esille ääri-ilmiöt.
Paneelin viestiksi kiteytyi: ihmisarvo ja välittäminen on tuotava takaisin, on pystyttävä huolehtimaan yhteiskunnasta, jossa kaikki tuntevat olevansa osallisia ja joka pitää kaikki mukana.
Teksti: Päivikki Kumpulainen
Kuvat: Matti Vuohelainen