Taru Reinikainen: Kaikki alkoi Kippari Kallesta
Kuntavaaliehdokkaana olen useasti joutunut vastaamaan kysymykseen mikä sai minut lähtemään mukaan politiikkaan. Itselleni poliittinen vaikuttaminen on luonteva jatko järjestövaikuttamiselle, jota olen tehnyt vuosikausia.
Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, kuten koulutukseen ja työelämään liittyvistä asioista. Valtakunnan politiikkaa olen aina seurannut aktiivisesti. Puolueen jäsenenä olen ollut lähes 20 vuotta ja politiikan taustatyöt ovat tuttuja vuosien varrelta. Omassa puolueosastossani aktivoiduin kuitenkin vasta pari vuotta sitten. Innostukseni herätti viimeaikainen kaupungin päätöksenteko, joka on ärsyttänyt minua. Koen kaupunkilaisia kuultavan mutta ei kuunneltavan. Meidän on laskettava kynnystä osallistaa asukkaita päätöksentekoon. Se kuitenkin edellyttää, että päättäjät haluavat kuulla kaupunkilaisten näkemyksiä ja ottavat ne aidosti huomioon päätöksenteossa.
Järjestövaikuttamisessa ja poliittisessa vaikuttamisessa on paljon samoja piirteitä. Järjestöissä vaikutetaan poliitikkoihin tarkoituksena saada järjestölle tärkeä asia etenemään. Minä aloitin opiskelijajärjestöissä ja viimeisimpänä mukaan on tullut vammaisjärjestöissä vaikuttaminen. Keinot ovat samat, mutta edistettävä asia vaihtelee.
Politiikassa vaadittavia taitoja ovat muun muassa kiinnostus erilaisiin asioihin ja halu syventyä ongelmiin, yhteistyötaidot sekä kyky hakea kompromisseja. Näillä taidoilla löydetään ratkaisuja myös politiikassa.
Yksinään politiikassa kukaan ei pitkälle pötki.
Valitettavasti poliitikon ammatti on vuodesta toiseen inhotuimpien ammattien joukossa. Tämä on ikävää, koska ilman poliitikkoja meillä ei ole demokraattista yhteiskuntaa. Yhä enemmän politiikkaan liittyy lieveilmiöitä, kuten verkkohäirintää. Minäkin olen saanut oman osani häirinnästä. On kyselty napani ulkonäöstä, ehdoteltu seksiä ja kommentoitu inhottavasti milloin mitäkin asiaa. Silti hyvät hetket voittavat ikävät. Äänestäjän positiivinen kommentti kirjoituksestasi tai hymyillen vastaanotettu vaaliesite kannustavat jatkamaan tätä vihattua tehtävää ja toivomaan sen joskus muuttuvan ammatiksi.
Kannustan kaikki lähtemään mukaan ehdolle seuraavissa vaaleissa. Vaikka vaalityöhön nykyisin liittyy myös ikäviä piirteitä, on vaikuttaminen erittäin antoisaa. Mikään ei voita tunnetta, kun saat jonkin pienemmän tai isomman asian ajettua mieluiseen lopputulokseen. Vaikket itse olisi valmis asettumaan poliitikon vaativaan tehtävään, niin mukaan pääsee muillakin tavoilla, esimerkiksi osallistumalla ehdokkaiden tukiryhmiin.
Miten Kippari Kalle sitten liittyy vaikuttamistyöhöni? Aikoinaan aamutelevisiossa aloitettiin näyttämään Kippari Kalle piirrettyjä. Lähetysaika oli kuitenkin asetettu siten, että lapset eivät ehtineet piirrettyjä katsomaan ennen kouluun lähtöään. Soitin asiasta 10-vuotiaana televisioyhtiöön. Seuraavalla viikolla Kippari Kallen lähetysaika oli muutettu.
Maailmaa voidaan muuttaa tarvitaan vain rohkeita ihmisiä.