Ajankohtaista

Tawar Salari: Maahan muuttaneiden naisten kotoutuminen ja työllistyminen – avain yhdenvertaiseen yhteiskuntaan 

Tasa-arvo ei ole itsestäänselvyys, vaan jatkuvaa työtä vaativa päämäärä. Vaikka Suomessa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita, emme voi tuudittautua ajatukseen, että olemme jo valmiita. Varsinkaan silloin kun tiedämme, että tasa-arvon kehitys ei ole lineaarista. Työllistyminen on avain itsenäisyyteen ja yhteiskunnalliseen osallisuuteen. Työ ei ole pelkästään toimeentulon lähde, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden olla osa yhteiskuntaa ja rakentaa itselleen parempaa tulevaisuutta.  

Maahan muuttaneiden naisten kotoutuminen on yksi keskeisimmistä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksistä. Kotoutuminen ei tarkoita vain kielen oppimista, vaan myös koulutukseen ja työelämään pääsyä sekä mahdollisuutta osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan. Valitettavasti maahanmuuttajanaiset kohtaavat moninkertaista syrjintää, joka vaikeuttaa heidän kotoutumistaan ja itsenäistymistään. Heidän äänensä jää usein kuulematta ja he joutuvat kamppailemaan sekä patriarkaalisia rakenteita että yhteiskunnan ennakkoluuloja vastaan. Moni maahan muuttanut nainen jää kotiin hoitamaan lapsia, koska työmarkkinoille pääseminen on vaikeaa kielitaidon puutteen, syrjinnän ja rakenteellisten esteiden vuoksi. Yksi esteitä on ollut huivin käyttö. Tasa-arvoinen yhteiskunta ei voi hyväksyä tilannetta, jossa naisten osaaminen ja potentiaali jäävät käyttämättä. 

Tutkimusten mukaan maahan muuttaneet naiset kohtaavat syrjintää ja huono-osaisuutta sekä sukupuolensa että taustansa vuoksi. Hyvinvointialueiden ja kuntien tarjoamien palveluiden tulee tukea maahanmuuttajien työllistymistä, osallisuutta ja kotoutumista. Kotouttamisohjelmien on oltava kattavia ja yksilöllisiä, jotta ne vastaavat naisten erilaisiin tarpeisiin. Kielikoulutus, mentorointi ja työelämävalmennus ovat keskeisiä keinoja, joilla voidaan tukea naisten itsenäisyyttä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. 

Maahan muuttaneiden naisten työllistymistä on tuettava vahvistamalla heidän luku- ja kirjoitustaitoaan sekä luomalla joustavia polkuja työelämään siirtymiseen. Tämä edellyttää monipuolisia koulutus- ja työllistymismahdollisuuksia, jotka tukevat naisten osallisuutta ja integroitumista yhteiskuntaan. Tutkimusten mukaan, kun naisten kotouttamiseen panostetaan, sillä on positiivisia vaikutuksia koko perheelle. Lisäksi perheiden tukeminen kotoutumisessa on olennaista, sillä naisten asema perheessä vaikuttaa suoraan myös lasten hyvinvointiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Kunnan tarjoamissa kotoutumisen ja työllistymisen palveluissa on huomioitava sukupuoli ja tarjottava tasa-arvoon liittyvää tietoa. Lisäksi kolmannen sektorin rooli maahan muuttaneiden naisten kotoutumisessa on tunnistettava enemmän.  

Maahan muuttaneiden naisten kotouttamiseen panostaminen ei ole vain yksilön etu, vaan koko yhteiskunnan etu. Panostamalla naisten koulutukseen ja työllistymiseen vähennämme syrjäytymistä, lisäämme taloudellista itsenäisyyttä ja edistämme tasa-arvoa. Tämä ei ole vain moraalinen velvollisuus – se on myös taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä valinta. 

Tawar Salari 

Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja 

Kätilö

Terveystieteiden maisteri opiskelija, UTU

Varsinais-Suomen kätilöyhdistyksen hallituksen jäsen

Suomen Demariopiskelijoiden liitohallituksen jäsen