Ajankohtaista

Tiia Häyry: Demarinaisten puheenvuoro SDP:n puoluevaltuuston kevätkokouksessa 2.4.22

Hyvät ystävät; tervehdys Demarinaisilta; Väkivallaton elämä ja koskemattomuus on meidän jokaisen perusoikeus eikä ihmisyys ole kaupan. 

Ukrainan sota on aiheuttanut suurimman Euroopan sisäisen pakolaisliikkeen sitten toisen maailmansodan. Noin 3,6 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotimaansa ja pakenemaan muualle Eurooppaan.

Euroopan Unioni on tehnyt näkyviä toimia pakolaisten auttamiseksi ja helpotuksia on tehty esimerkiksi oleskeluluvan saamiseen.

On ensi arvoisen tärkeää, että EU-maat tukevat Ukrainan kansaa ja heitä, jotka ovat joutuneet pakenemaan maasta.

Suurin osa Ukrainasta paenneista on naisia ja lapsia.

He ovat joutuneet pakenemaan vaarallisissa olosuhteissa ja ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa, he ovat ihmiskaupan ja hyväksikäytön mahdollisia uhreja.

Suomen ja EU:n on tehtävä kaikkensa suojellakseen heitä.

Maailmanlaajuisesti naisten ja tyttöjen osuus kaikista pakolaisista, mukaan lukien maan sisäisistä pakolaisista ja ihmisistä, joilta kansalaisuus puuttuu, on noin puolet.

Niiden naisten asema, jotka ovat paon aikana yksin, raskaana, yksinhuoltajia, vammaisia tai ikääntyneitä, on erityisen haavoittuva. 

Ukrainan sota on nostanut kansainvälisesti suuren halun auttaa.

Avustusjärjestöt ovat saaneet suuria avustussummia ja näillä lahjoituksilla on pystytty tekemään tärkeää humanitaarista työtä ja auttamaan niin Ukrainaan jääneitä, kuin maan rajojen ulkopuolelle paenneita.

On kuitenkin syytä kiinnittää huomiota myös siihen, että Ukrainan kriisiä hyödynnetään laajasti myös vääriin tarkoituksiin.

Järjestäytynyt rikollisuus, ihmiskauppa ja epämääräiset avuntarjoajat raja-alueilla ja meillä Suomessa vaikeuttavat auttamistyötä ja asettavat sotaa pakenevat vaaraan.

Viime viikkoina on kuulunut todella huolestuttavia uutisia siitä, miten esimerkiksi vastaanottokeskuksiin on tullut tiedusteluja miehiltä, jotka ovat etsineet yksityismajoitusta kaipaavia naisia.

Lisäksi sosiaalisen median kautta työtä etsiville ukrainalaisille on tehty valheellisia työtarjouksia.

Yksin matkaavia lapsia on jo kadonnut ja naisia sekä tyttöjä huijataan ihmiskauppaan heti rajanylityspaikoilla.

Kriisit nostavat aina esille lieveilmiöitä ja niillä saattaa olla pahimmillaan traagisia vaikutuksia haavoittuvassa asemassa oleville.

Tämän vuoksi viranomaisten on oltava tarkkana, jotta pakolaiset eivät joutuisi hyväksikäytön tai rikollisuuden uhreiksi.

Me Demarinaiset vaadimme, että naisten tarpeet ja oikeudet otetaan huomioon kriisitilanteessa ja erityistä huomiota kiinnitetään pakolaisten ihmisoikeuksiin sekä tiivistetään yhteistyötä eri viranomaisten välillä rajoilla sekä kohdemaissa.