Tytti Tuppurainen: Tänä naistenpäivänä ruusut vaativat rauhaa
Naisliiton perinteinen vaatimus on naisrauha. Tänä naisten päivänä näemme suruksemme, että naisrauhan ohella Euroopassa myös perinteistä rauhaa on kammottavalla tavalla rikottu. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan loukkaus.
Putinin sotaa käydään Ukrainan maaperällä, ja tavalliset ukrainalaiset ovat joutuneet epäinhimilliseen tilanteeseen. EU on vastannut Venäjän hyökkäykseen ennen näkemättömän nopeasti, päättäväisesti ja yhtenäisesti. Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia. Yksituumaisuus valaa toivoa.
Moderni sota ei rajoitu taistelukentille. Se ulottuu koteihin ja pyyhkäisee altaan jokaisen tielleen osuvan. Siviiliväestölle sota tarkoittaa jatkuvan väkivallanuhan ohella puutetta peruselintarvikkeista, hygieniatarvikkeista ja esimerkiksi puhtaasta vedestä. Synnytykset käynnistyvät ennenaikaisesti ja vauvat eivät näe päivänvaloa. Sota ottaa lapset pois koulunpenkiltä ja järisyttää koko elämää perustavalla tavalla. Aseellisissa konflikteissa myös uhka joutua seksuaalisen väkivallan uhriksi kasvaa huomattavasti. Raiskaus on sotarikoksena anteeksiantamaton.
Konflikteissa naiset, lapset ja heikoimmassa asemassa olevat ovat erityisen haavoittuvaisia. Ukrainassa Putinin joukot ovat tehneet siviilien auttamisesta lähes mahdotonta. Siviilien, kuten naisten, lasten, vanhusten ja vammaisten, auttamisen epääminen on räikeää ja alhaista piittaamattomuutta. Kansainvälinen yhteisö ja Suomi sen osana ei silti luovuta. Teemme kaikkemme, jotta apu pääsee perille.
Sota ajaa ihmiset myös pakoon omista kodeistaan ja kotimaastaan. Valmistaudumme viettämään naistenpäivää Euroopassa, jossa jälleen kerran on käynnissä suuri sisäinen pakolaisliike. Pakolaisissa on paljon naisia, nuoria ja lapsia. Pakolaiset ovat alttiita erilaisille vastenmielisille ilmiöille. Meidän on yhdessä pidettävä huoli, etteivät väkivaltaa pakenevat joudu kohtaamaan riistoa tai hyväksikäyttöä.
Suomen rahoittamat humanitaariset järjestöt huomioivat syrjimättömyyden, esteettömyyden sekä sukupuolten välisen tasa-arvon sekä vammaisten ihmisten oikeudet. Olemme myös EU:n humanitaarisen avun rahoituksen osalta painottaneet tukevamme sitä, että naisten ja lasten erityistarpeisiin vastataan asianmukaisesti kriisi- ja konfliktitilanteissa, myös ehkäisemällä heidän altistumistaan sukupuoleen perustuvalle väkivallalle.
Olen kiitollinen siitä yhteisestä lujasta auttamistahdosta, jolla ukrainan hätää ja turvaa hakeviin on suhtauduttu. EU on tehnyt päätöksiä, jotka helpottavat pakolaisten vastaanottamista sekä myöntänyt oleskeluluvat sotaa pakeneville.
Tänä naistenpäivänä toivon ukrainalaisille, niin miehille kuin naisille, voimia pimeänä hetkenä. Te ette ole yksin. Koko Eurooppa seisoo rinnallanne. Hyvyyden voima voittaa.
Tytti Tuppurainen
Demarinaisten puheenjohtaja
Kansanedustaja,
eurooppa- ja omistajaohjausministeri