Ajankohtaista

Tyttöjen päivä muistuttaa tasa-arvosta

11.10 vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Tänään juhlistetaan kaikkia maailman tyttöjä, mutta samalla päivä myös muistuttaa, että tasa-arvotyö on vielä kesken niin Suomessa, kuin muualla maailmassakin.

Sukupuoliperusteinen syrjintä alkaa usein jo lapsuudessa; monessa maassa tytöt eivät pääse aloittamaan koulutietään, tai eivät pysty suorittamaan kouluaan loppuun. Unescon mukaan maailmassa on tällä hetkellä 62 000 000 tyttöä, jotka eivät pääse kouluun. Tämä johtaa puolestaan siihen, että maailman luku- ja kirjoitustaidottomista ihmisistä 2/3 on naisia.

Koulutus on yksi varmimmista teistä tasa-arvoon, ja siksi on tärkeää tukea sitä, että kaikkialla maailmassa lapsilla olisi mahdollisuus päästä kouluun. Koulutus antaa tytöille paremmat mahdollisuudet päättää itse omasta elämästään. Lisäksi koulutus periytyy: koulua käyneet äidit laittavat myös omat lapsensa kouluun. Pitkällä aikavälillä katsottuna tämä kasvattaa tasa-arvoa kaikkialla maailmassa.

Suomea on aina pidetty tasa-arvon mallimaana, kuitenkin myös meillä on tasa-arvotyössä vielä tekemistä. Esimerkiksi yritysten johdossa on edelleen enemmistönä miehiä ja palkkaeroista muistuttaa myös naisen euro, joka on tällä hetkellä 0,83 senttiä. Tasa-arvo ei ole täällä Suomessakaan itsestäänselvyys vaan sen eteen täytyy tehdä edelleen töitä. Usein helposti ajatellaan, että 30% naisedustus riittää tasa-arvoon, tai kun asiantuntijaryhmässä on viisi miestä ja yksi nainen, kattaa tämä naisedustaja naisten kiintiön. Edellä mainituissa esimerkeissä tasa-arvo ei valitettavasti toteudu. Tyttöjen päivän mukaisesti tytöille niin Suomessa kuin globaalistikin täytyy opettaa, että hekin pystyvät vaikuttamaan ja muuttamaan maailmaa!

 

Tänä vuonna Plan Internationalin tempauksessa Girls Takeover  tytöt pääsevät päiväksi johtajan paikalle niin yksityisellä, kuin julkisella sektorillakin. Tempauksessa on mukana 600 tyttöä 60 eri maassa. Mukana on moni yritys Suomessa ja myös pääministeri Juha Sipilä luovuttaa paikkansa päiväksi 16-vuotiaalle Katariina Räikköselle. Naisia tarvitaan lisää päätöksentekoon, maailma muuttuu, kun sitä muutetaan! Girls can do It!

 

Lisää Girls Takeover- tempauksesta:

https://plan.fi/plan-international-juhlii-nayttavasti-tyttojen-paivaa-1110-suomessa-ja-maailmalla

https://yle.fi/uutiset/3-9871548