Ajankohtaista

Uusi työaikalaki taitaa olla herrojen herkkua

Suomi sykkii elämää jo 24/7, mutta ihminen tarvitsee yhä unta, lepoa ja perhettä. Väsynyt tekee helpommin kohtalokkaita virheitä. Työaikalain pitäisi suojella työntekijää. Se ei saisi olla uusi tapa säästää työvoimakustannuksissa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanookin suoraan, että ”Sipilän hallitus ajoi läpi naisten työtä halpuuttavan ja eriarvoistavan lain”.
Työntekijän terveyden ja turvallisuuden suojeleminen heikkenee. Vuorokautista tai viikoittaista työaikaa ei säädellä, vaan säätely tehdään tasoittumisjaksojen ja lepoaikojen avulla.

Niemi-Laineen mukaan jaksotyössä työtunnin hinta on työnantajalle halvempi kuin normaalityöajassa, koska lisä- ja ylityötä kertyy vain jaksokohtaisesti. Työvuorojen muutoksilla päästään vielä säästöihin, jotka ovat suoraan työntekijöiden ansionmenetyksiä.
Lapselle on mahdotonta korvata menetetyn yhdessäoloajan arvoa, jos vanhempi joutuu työnantajan tahdosta puskemaan vuorokaudessa vaikka 20 tunnin pestin.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista pitäisi edistää eikä etäännyttää. Kiitos Päivi Niemi-Laine, että sitkeästi puolustat ja edistät tasa-arvoa!

Merja-Hannele Vuohelainen
Demarinaisten toiminnanjohtaja