Vieraskynässä Johan Kvarnström: Oranssit päivät jatkuvat – lisätoimia tarvitaan!
Yläkerran asunnosta kuului meteliä ja huutoa. Nuori pariskunta riiteli äänekkäästi. Sitten alkoi kuulostaa siltä, että mies käyttäytyi väkivaltaisesti. Kyllä, ehdottomasti pahoinpiteli kumppaniaan. Soitto poliisille ja onneksi partio sattui olemaan lähellä ja tuli heti paikalle. Tapauksen jälkeen yläkerran mies vilkuili naapureitaan vihamielisesti. Miettii varmasti, että juuri nuo olivat ne, jotka soittivat poliisin.
Muuta en tiedä tästä tapauksesta. Kuulin siitä tutulta perheeltä. Kerron siitä sen takia, että tilastojen takana on aina oikeita ihmisiä. On pelkoja, kipuja, haavoja. Traumoja. Kuolemaakin. Ne kaikki vaikuttavat laajasti ja pitkään.
Ajatelkaa, miten tyhmä tämä tilanne on. Ukrainassa on sota, raaka julma sota, jossa Venäjän sotilaat tappavat siviilejä ja käyttävät raiskauksia aseena. Ja Suomessa, missä on rauha, hyökätään perheenjäsenen kimppuun nyrkeillä. Suomi on UN Women-järjestön mukaan yksi EU:n väkivaltaisimmista maista naisille. Tilastot ovat niin surullisia, että täällä pitää edelleen aktiivisesti viettää YK:n Oranssit päivät -kampanjaa. Sitä vietetään joka vuosi 25.11.–10.12.
“Globaalista energiatilanteesta johtuen tänä vuonna oranssina loistavia rakennuksia ei kuitenkaan nähdä” lukee UN Womenin kotisivuilla. Eikä somessa valitettavasti ole ollut kovin paljon oranssia suhteessa ongelman laajuuteen. Minun somepiirissäni oli kuitenkin pari miestä, jotka ansiokkaasti nostivat kampanjan kysymyksiä esiin. Se oli minulle ilouutinen surullisessa asiassa.
Toin itse esiin sen, että 25.11 ei ole mikään Black Friday, vaan Oranssi päivä. Kampanja vaatii, että seksuaalirikosten tutkintaa on parannettava ja nopeutettava, verkkoväkivaltaan ja naisvihaan puututtava ja rikosten tekijät saatettava vastuuseen, ja että naisiin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön on varmistettava riittävästi resursseja ja työn vaikuttavuutta on seurattava. Nämä vaatimukset ovat isossa kuvassa yhteensopivia Marinin hallituksen hallitusohjelman kanssa. Joten, miten asiat ovat edenneet tällä kaudella?
Seksuaalirikoslainsäädäntöä on tiukennettu sisällyttämällä lakiin keskeinen suostumusperusteinen raiskauksen määritelmä.
Perhevapaauudistus on toteutettu, mikä vaikuttaa pitkällä aikavälillä sekä normeihin että käytäntöihin työpaikoilla ja perheissä.
Turvakoteihin on myönnetty lisärahoitusta siten, että paikkamäärä on kasvanut, tosin ei vielä riittävästi tarpeeseen nähden (lisätty määräraha vastaa tavoitetta, mutta käytännössä paikkojen lisäys on jäänyt vähäiseksi).
Naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma laadittiin kauden alussa hallitusohjelman mukaisesti. Ohjelma sisältää paljon toimenpiteitä ja siitä on määrä antaa raportti vuoden 2023 aikana.
Pian selviää myös se, miten lähestymiskiellosta annetun lain parantaminen etenee eduskuntakäsittelyssä.
Näistä saavutuksista huolimatta nykytilanne on kestämätön ja liian monet naiset kokevat yhä turvattomuutta. Suunta on osittain oikea, mutta lisätoimia tarvitaan. Niistä voi lukea Istanbulin sopimuksen käsikirjasta naisiin kohdistuvan väkivallan ja lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi, joka on julkaistu syksyllä sekä suomeksi että ruotsiksi. Siinä todetaan näin:
“Naisiin kohdistuva väkivalta ja perheväkivalta ovat edelleen yksi maailman yleisimmistä ihmisoikeusloukkauksista. Se vaikuttaa kaikkiin naisiin kulttuurisesta, uskonnollisesta, taloudellisesta, sosiaalisesta tai maantieteellisestä taustasta riippumatta.”
Joten, pidetään oranssia esillä vielä kampanjan loppuun saakka, ja sen jälkeenkin! Edistys ei ole itsestäänselvyys, päinvastoin suunta on aivan väärä monissa maissa tällä hetkellä. Muuttunut linja näkyy esimerkiksi aborttilainsäädännössä. Suomessa olemme tältä osin vihdoin hyväksyneet uudistuksen, joka parantaa naisten oikeuksia. Oma tahto riittää.
Taistelu jatkuu! Kampen fortsätter!
Johan Kvarnström
SDP:n kansanedustaja, puoluehallituksen jäsen
Raasepori
Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen luottamushenkilöiden ja toimijoiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.