Ajankohtaista

Vieraskynässä Katariina Henttonen: Miksi pukeutumisen tulee olla pätevyyden mittari?

Lokakuun alussa Sanna Marin antoi haastattelun Trendissä. Haastattelussa Marin kertoi, kuinka, hän haluaa olla lasikattojen murtaja. Tekstissä kerrottiin mm. Marinin urasta, perheestä ja arjesta. Marin pohti myös naisten asemaa yhteiskunnassa ja sitä, kuinka naisten henkilökohtaiset valinnat nähdään yhteiskunnallisina tekoina ja yhteisinä asioina, joita voidaan arvostella. Valitettavasti teksti jäi kuitenkin kakkoseksi, kun haastattelun kuvat pääsivät estradille. Kuvassa Marin poseeraa jakkupuvussa, kaulaa häntä koristaa kalevalakoru. Kuvista nousee esiin keskustelu, joka näyttää yhteiskuntamme kylmän puolen. Onko Suomi sittenkään valmis roolien purkamiseen?

Kautta aikojen naisille on pyritty antamaan tietynlainen rooli. Politiikassa rooliin asettumiselle on tarjottu hyvin vähän tilaa. Tuntuu, että jokainen asia tulisi olla tarkkaan harkittua. Virheitä ei saa tehdä ja uusien lasikattojen rikkomista ei katsota aina välttämättä kovin hyvällä. Mielestäni lasikattoja tulisi kuitenkin rikkoa ja se on tervettä. Maailmastahan tulisi hyvin tylsä paikka, jos asiat junnaisivat paikallaan.

Yhteiskunnassamme on puhuttu aina ulkonäöstä. Media rakastaa puhua vaatteista, meikeistä ja siitä kuka on kenenkin heila. Muistan ala-asteella luettuani lehdestä arvosteluja Tarja Halosen vaatteista ja pohdintaa siitä, miksi hän ei voisi olla tyylikkäämpi. Kysyin äidiltäni, miksi Halosen vaatteista puhutaan eikä siitä, mistä hän puhuu. Äiti sanoi, että se on surullista, mutta niin tämä vain menee. Lukiessani esimerkiksi mielenkiintoista artikkelia Tarja Halosesta en välttämättä halua tietää miten hänen tulisi pukeutua. Sillä herää kysymys: Miten Tarja Halosen käsilaukku liittyy muka tulevaan tapaamiseen esim. Venäjän presidentin kanssa?

Haluaisin, että tulevaisuudessa voisimme katsoa ihmisiä ihmisinä. Ei arvostella kenenkään ”mammamaista” laukkua tai ”liian avonaista” paitaa. Annetaan ihmisten toteuttaa itseään siten, miten hän itse haluaa. Miksi pukeutumisesta tulee tehdä ongelma? Eikö se olisi ihanaa, että 2020-luvulla voisimme heittää romukuoppaan turhat paineet tietynlaisista rooleista. Ymmärrän, että pukeutuminen on tärkeä osa identiteettiä ja monille keino toteuttaa itseämme. Ei tehdä pukeutumisesta kuitenkaan kenellekään ongelmaa.

Olemme saaneet paljon maailmalla positiivista huomiota meidän vahvoista naisministereistä. Toivon, että myös jatkossa pääsemme otsikoihin lasikattojen rikkojina. Tehkäämme tilaa uudenlaiselle ajatustavalle. Tehdään yhdessä maailmasta paikka, jossa ihmiset kuulisivat myös ajatukset kuvien takaa.

Katariina Henttonen, SONKin liittohallituksen jäsen

Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa joka viikkoa yksi toimija kirjoittaa hänelle tärkeästä tasa-arvoon tai yhdenvertaisuuteen liittyvästä asiasta.