
Virpi Sorsa: Harhakuvitelmat sukupuoli-identiteeteistä romukoppaan
Olen lukenut psykologian tohtorin Emily Nagoskin kirjaa, joka käsittelee pitkäaikaisen ihmissuhteen peruskulmakiviä. Yksi tärkeä nosto kirjassa on sukupuolirooleihin liittyvät väärinkäsitykset. Koska tämä aihe on tullut esiin myös Etelä-Suomen Sanomien vaalikoneessa, joissa on pyydetty vastaamaan väitteeseen ”Ihmisten pitäisi saada ilmaista vapaasti sukupuoli-identiteettiään” skaalalla täysin eri tai samaa mieltä, ajattelin kirjoittaa, miten sukupuoli-identiteettiin ja -rooleihin suhtaudutaan ihmistieteissä tänä päivänä.
Nykykäsityksen mukaan sukupuoli-identiteetti ei ole kaksijakoinen, eli vain mies- ja naisrooleihin perustuva. Jo pelkästään se, että ihmisyhteisössä esiintyy transsukupuolisuutta, ei-kaksijakoisuutta ja joustavaa sukupuoli-identiteettiä, tulisi riittää todisteeksi siitä, että sukupuoli-identiteetti on monimuotoinen ilmiö. Tutkijat ovat todenneet, että on olemassa kulttuureja (esim. traditionaaliset Samoalaisten ja Navajojen kulttuurit), jotka eivät järjesty kaksijakoisten sukupuoli-identiteettien kautta. Sukupuoli-identiteettejä on kulttuurista riippuen nollasta viiteen ja nämä kulttuurit ovat aivan yhtä tosia kuin kulttuuri, jossa me elämme.
Stereotypioita miehen ja naisen rooleista toistetaan kaikkialla, ja niihin samaistuminen saattaa tuntua välttämättömältä. Kuitenkin mitä enemmän annamme itsellemme vapauden olla juuri sellaisia kuin olemme – ilman oppimiemme sukupuoliroolien rajoja – sitä vapaampia olemme kokemaan yhteenkuuluvuutta yhteisöissä, joissa voimme olla omia itsejämme.
Perinteinen käsitys naiseudesta korostaa sitä, että tyttöjen tulee uhrata omaa aikaansa, huomiotaan, hellyyttään, vartaloaan, terveyttään ja joskus jopa elämäänsä muiden tarpeiden palvelemiseksi. Mieheydestä taas oletetaan, että miehen täytyy olla voittaja, joka taistelee, voittaa ja nai ilman, että tarvitsee tukea keneltäkään.
Jos heitämme nämä väärinkäsitykset romukoppaan, voimme löytää sen, mitä todella tarvitsemme. Jokainen ihminen ansaitsee kokea olevansa turvassa ja rakastettu juuri sellaisena kuin on.
Virpi Sorsa
Filosofian tohtori
Lahden sos.dem. naisyhdistyksen sihteeri
Hämeen Demarinaisten puheenjohtaja
Demarinaisten hallituksen jäsen