Ajankohtaista

Yksityisten palveluiden tukeminen hyvinvointialueiden sijaan on oikeistohallituksen arvovalinta

Oikeistohallitus ajaa hyvinvointialueet kriisiin leikkaamalla niiltä merkittävästi rahoitusta tulevina vuosina. Pelkillä tuottavuustoimilla ei korjata merkittävää vajetta, vaan hyvinvointialueet joutuvat leikkaamaan palveluista. Samaan aikaan hallitus tukee yksityisiä terveyspalveluyrityksiä, kun hallituksen budjettineuvotteluissa esitettiin, että Kela-korvausten määrää nostettaisiin hallituskauden aikana 335 miljoonaa eurolla.

Tämä panostus yksityisiin terveysyrityksiin on Demarinaisten mielestä selkeä arvovalinta, joka hyödyttää niitä, joilla on jo varaa käyttää yksityisiä palveluja. Pienituloiset tai ihmiset, joilla on enemmän tarpeita terveyspalveluille ja joiden hoidon jatkuvuus olisi taattava, jäävät käyttämään hyvinvointialueiden palveluja.

”Näille rahoille olisi parempaa käyttöä hyvinvointialueilla, joita voitaisiin tukea palvelemaan niitä, joilla ei ole varaa käydä hoitamassa itseään yksityisellä lääkäriasemalla. Olisi tärkeämpää keskittyä takamaan kaikille tasa-arvoinen hoitoon pääsy ja kaikille terveydenalantyöntekijöille paremmat työolosuhteet, kuin kustantamaan isotuloisten käyntejä yksityisissä terveysyrityksissä”, painottaa Demarinaisten puheenjohtaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Kela-korvausten kasvu hyödyttää yksityisiä terveysyrityksiä tai jopa yksittäisiä lääkäreitä, jotka voivat määrittää omat hintansa.

 ”Koska työskentelen optikkona näkemisen ja silmäterveyden parissa olen nähnyt hyvin läheltä sen, miten hoitojonot erikoissairaanhoidossa vain jatkavat kasvuaan. Alallani hyödynnetään tälläkin hetkellä paljon yksityisiä palveluita, mutta tilanne on silti haastava. Väitän, että Kela-korvausten korotus ei helpota yhtään niiden ihmisten tuskaa, jotka odottavat jonossa esimerkiksi kaihileikkaustaan kuukaudesta toiseen. Tarvitsemme nyt panostuksia hyvinvointialueiden henkilökuntaan ja resursseihin, emme näennäistä jonojen purkua Kela-korvausten korotusten muodossa”, linjaa Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja Emmi Lintonen, joka toimii myös Kanta-Hämeen aluevaltuutettuna.

”On tärkeää, että peruspalvelut taataan jokaiselle. Emme halua, että perusterveydenhuolto on kalliiden ostopalveluiden varassa. Tämän suuren rahamäärän käyttäminen Kela-korvauksen nostamiseen hyvinvointialueiden sijaan ei tue perusterveydenhuoltoa, vaan se on arvovalinta vahvojen hyvinvointialueiden ja yksityisten palvelujen tukemisen välillä”, päättää Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Lisätietoja:

Demarinaisten puheenjohtaja,

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Tytti Tuppurainen

[email protected]         

Demarinaisten 1. varapuheenjohtaja,

Kanta-Hämeen aluevaltuutettu

Emmi Lintonen

[email protected]