Blogi

Ehdokkaiden vieraskynässä Taru Salovaara: Tahattomasti lapsettomien tukeminen parantaisi syntyvyyttä

Joka viides suomalainen kohtaa tahatonta lapsettomuutta elämänsä aikana. Yhteiskunnallinen keskustelu syntyvyyden kasvusta keskittyy hyvin vahvasti vain ja ainoastaan siihen näkökulmaan, miten ihmiset saataisiin hankkimaan lapsia, vaikka monen kohdalla ei ole kyse siitä haluaako lapsia, vaan siitä, voiko niitä saada.

Lapsettomuushoitoja tarjotaan niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Yle uutisoi vastikään hedelmöityshoitojen poistumisesta Kela-korvausten piiristä. Korvauksen poistaminen nostaa hoidon hintoja entisestään, mutta samalla on hyvä huomioida, että edes Kela-korvauksen kanssa monella lapsia toivovalla ei ole ollut mahdollisuutta hakeutua hoitoon yksityiselle sektorille. Kun yhden hoitokierroksen hinta lähenee 10 000 euroa ja tyypillisesti haave omasta lapsesta toteutuu juuri toistuvien yritysten kautta, useille tämä on sula mahdottomuus. Siksi keskeistä olisikin panostaa julkisen sektorin tarjoamien, kohtuuhintaisten hedelmöityshoitojen laajentamiseen.

Ei-kaupallisen sijaissynnytyksen mahdollistavaa lakia oltiin säätämässä jo kuluvalla hallituskaudella, mutta valitettavasti kyseinen laki ei enää ehdi eduskunnan käsittelyyn. Niille lapsettomille, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa biologisen lapsen saamiseen tämä on kova takaisku. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi nuorena syövän sairastaneet, joilla kohtu ja munasarjat on poistettu syöpäleikkauksen yhteydessä tai joiden munasarjojen toiminta on lakannut sädehoidon tai sytostaattien seurauksena.

Moni on pakastanut munasoluja tai alkioita siinä toivossa, että jonain päivänä sijaissynnytys Suomessa sallittaisiin taas. Sijaissynnytys oli sallittua Suomessa vuoteen 2007 asti, mutta uuden hedelmöityshoitolain myötä se kiellettiin. Olemme kuulleet maailmalta ikäviä tapauksia, jossa sijaissynnytyksestä on tehty valtava bisnes. Juuri tästä syystä olisikin parempi, että oma lainsäädäntömme sallisi sijaissynnytyksen tarkoin määritellyissä tapauksissa. Tämä olisi eettisesti ja inhimillisesti kestävin tapa toimia.

Sairastuin itse kohdunkaulansyöpään vuonna 2017 ja hoitojen suunnittelupalaverissa minulle kerrottiin, että syöpähoitojen takia en voi tulevaisuudessa saada biologisia lapsia. Silloin en osannut vielä surra asiaa syvästi, sillä hengissä selviäminen oli tärkeintä. Myöhemmin olen miettinyt erityisesti sitä, olisivatko asiat toisin, jos aiheesta olisi keskustelu kanssani aiemmin ja samalla tarjottu mahdollisuutta munasolujen keräämiseen ennen syöpähoitojen alkamista. Hedelmöityshoitojen laajentamisen ja sijaissynnytyslain hyväksymisen ohella olisikin tärkeää kouluttaa hoitavia lääkäreitä ennakoiviin toimenpiteisiin sellaisissa sairauksissa, joissa lapsettomuus on uhkana.

Toivon, että seuraavalla hallituskaudella näitä asioita viedään laajalla rintamalla eteenpäin. Minä lupaan osaltani jatkaa näiden puolesta puhumista, jotta tulevaisuudessa mahdollisimman monen toive omasta lapsesta toteutuisi.

Lisätietoja:

Taru Salovaara

Eduskuntavaaliehdokas Uudeltamaalta

[email protected]

Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen ehdokkaiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.