Blogi

Savo-Karjalan Demarinaiset: Viikko Pohjois-Karjalassa: Minun polkuni Demarinaiseksi

Julkaistu alunperin 13.4. Viikko Pohjois-Karjalassa

Kerron teille aluksi hieman itsestäni. Olen Heinävedeltä, jossa olen asunut lähes koko ikäni. Olen ollut samassa tehtaassa töissä vuodesta 1988.

Meidän uusioperheeseemme kuuluu viisi poikaa, joista enää yksi majailee satunnaisesti kotona. Lapsenlapsinakin on kaksi poikaa. Toimimme lisäksi tukiperheenä 6-vuotiaalle lapselle.

Olen mukana monenlaisessa järjestö- ja yhdistystouhussa. Kunnallispolitiikasta metsästysseuraan ja urheiluseurasta ay-toimintaan sekä kaikkea tuolta väliltä. Minulla on kova tahto olla vaikuttamassa asioihin, jotka koskettavat työkavereita, kuntalaisia, lapsia ja kaikenlaisia ihmisiä. Tuo tahto on oikeastaan vain kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana. Olen saanut rohkeutta puuttua asioihin.

Kotona en saanut minkäänlaista poliittista kasvatusta, eikä meillä puhuttu politiikasta. Emme myöskään koskaan puhuneet äänestämisestä tai vaikuttamisesta asioihin. Kuitenkin äitini opastuksella liityin vuonna 1988 Posliinityöntekijät-ammattiliittoon. Kiinnostuin heti ammattiosastotoiminnasta. Oli talkoita, kokouksia, onkikilpailuja ja jos jonkinlaista viriketoimintaa.

Ammattiosastomme toiminta hiipui ja lopulta yhdistyimme toisen yhdistyksen kanssa. Ajansaatossa myös sen yhdistyksen toiminta valitettavasti hiipui. Lopulta yhdistyimme noin seitsemän vuotta sitten Varkauden Teollisuusliiton 24 am. osastoon.

Tässä kohtaa voin kertoa, että vielä 2000-luvun alussa olin aivan ”umpipersu”, ja olin siitä todella ylpeä. Olin jopa kannattamassa Odineita ja heidän toimintaansa. Tuota samaa ajatusta siirsin lapsillenikin. Tuolloin ympärilläni olevat ihmiset vaikuttivat todella voimakkaasti mielipiteisiini.

Vuosia myöhemmin ystäväpiirini muuttui ja aloin uskaltaa rohkeammin ajatella ihan itse. Aloin lopulta muodostamaan itse omat mielipiteeni. En enää halunnut satuttaa sanoilla tai teoilla muita ihmisiä. Heitä, jotka ovat juuri tulleet maahamme tai opettelevat tapojamme. En enää halunnut olla estämässä auttamista, kun mielestäni apu kuuluu kaikille.

Tuolloin seurasin ja osallistuin moniin työelämän ihmisoikeusjärjestö SASK:in (Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus) tapahtumiin ja koulutuksiin. Ne olivat todella silmiä avaavia. Suosittelen lämpimästi jokaiselle tutustumaan SASK:in toimintaan!

Vuonna 2017 olimme hyvän ystäväni kanssa Rauhalahdessa Teollisuusliiton ja Vapaiden Valtakunnan tapahtumassa. Tuolloin teimme minun demarisuudelleni alkupisteen eli liityin SDP:n jäseneksi.

Tällä hetkellä olen Heinäveden Työväenyhdistyksen pj. ja vuoden 2022 minut valittiin Savo-Karjalan Demarinaisten piirihallitukseen. Sillä tiellä olen edelleen, enkä voisi muuta ajatellakaan. Tuntuu, että nyt minä olen ehjä ja valmiimpi. Olen saanut rohkeutta ja voin todella todeta, että olen ylpeä itsestäni.

Ihanaa kevään alkua teille kaikille, toverit.

Maarika Salstela

Savo-Karjalan Sosialidemokraattinen Naispiiri,
hallituksen jäsen

Lue artikkeli Viikko Pohjois-Karjalan sivuilla