Vappu Taipale: Vanhat ihmiset ja pandemia
Perjantai-iltana 3.4.2020 minua pyydettiin WHO:n, Maailman Terveysjärjestön asiantuntijaryhmään, jonka tehtävänä on tukea vanhoille ihmisille tarkoitettua asiantuntijaviestintää Covid-19-tilanteesta. Hienoa, mutta miksi WHO herää vasta nyt?
Oletteko huomanneet, että tämä pandemia on ensimmäinen maailmanlaajuinen kriisi, jossa puhutaan vanhoista ihmisistä? Kriisejä, konflikteja, sotia, tulvia ja maanjäristyksiä on ollut maailman sivu. Vanhoista ihmisistä ei ole näissä yhteyksissä puhuttu, sillä lapset ja lisääntymisikäiset naiset ovat autettaessa etusijalla. Ystäväni Rouba Arja Beirutista, YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomiteasta kirjoitti kuusi vuotta sitten pyynnöstäni artikkelin vanhojen pakolaisten kohtalosta Syyrian sodassa. Karua tilastoitua kertomaa: vanhat jätetään jälkeen, vanhojen tarpeista ei huolehdita, vanhat sortuvat matkalla, heidän lääkkeensä, keppinsä ja silmälasinsa unohtuvat, heidän osaamistaan ei käytetä hyväksi.
Nyt HelpAge Internationalin, kansainvälisen vanhojen ihmisten apujärjestön hallituksen jäsenenä näen, miten kansainvälinen humanitaarinen työ ei ulotu vanhoihin ihmisiin. Meillä HelpAgella on pieniä kriisikeskuksia vanhuksia varten vaikkapa rohingyapakolaisleireillä Bangladeshissä ja Mosambikissa hirmumyrsky Idain raunioittamilla alueilla. Vanhat ihmiset tarvitsevat oman suojansa ja oikeuden sanoa sanottavansa. Tällaisen työn olisi pitänyt olla itsestään selvää kaikessa auttamisessa.
YK:n Ihmisoikeusneuvosto nimitti toukokuussa 2014 chileläisen Rosa Kornfeld-Matten ensimmäiseksi riippumattomaksi asiantuntijaksi, joka tutkii ikääntyneiden ihmisten kaikkia ihmisoikeuksia. 27. maaliskuuta 2020 Kornfeld-Matte julkisti voimaperäisen vetoomuksen vanhojen ihmisten puolesta. ” Maailman tulee toimia niiden puolesta, jotka ovat köyhiä, syrjäytyneitä, elävät laitoksissa tai olosuhteissa, joissa terveyspalveluja ei ole saatavissa. Sosiaalinen syrjäytyminen korostuu vaadittaessa ´sosiaalista etäisyyttä´, jolloin kielletään vierailut vanhojen luona ja erityisesti laitoksissa. Fyysinen välimatka on tärkeää, mutta on löydettävä luovia tapoja lisätä sosiaalisia suhteita”.
HelpAge (www.helpage.org) on jo pitkään tuottanut omissa toimissaan ja nettisivuillaan tietoa ja toimintaohjeita Covid-19-viruksesta vanhoille ihmisille. Osa on yksityiskohtaisempaa valistusta, osa on selkeitä kuvakertomuksia, joita voidaan levittää monisteina. Tätä kaikkea käytetään paraikaa, sillä toimimme 85 maassa. On aika mielenkiintoista, että monissa kehitysmaissa HelpAgeen luotetaan ja sen puoleen käännytään terveysasioissa, kernaammin kuin paikallisiin WHO:n toimijoihin.
Mielenkiintoista nähdä, mihin WHO:n terveysvalistus pyrkii. Lähipäivinä on luvassa ensimmäisiä versioita kommentoitavaksi. Me vanhat ihmiset olemme erittäin heterogeeninen ryhmä. On kulttuurieroja, on sosiaalisia eroja, on kielenkäyttöön liittyviä eroja. Yksi ainoa viesti ei voi olla mahdollinen. Hyvät siskot, ottaisin teiltä mielellä kommentteja, ehdotuksia ja kaikenlaista palautetta vastaan!
Vappu Taipale,
professori, ent. ministeri ja Naisliiton entinen puheenjohtaja