Ajankohtaista

Vierakynässä Tuula Haatainen: Ääni lähisuhdeväkivaltaa vastaan

Tänä vuonna naistenpäivää ei voida viettää yhdessä. Naisten kokoontuminen, yhteinen esiintyminen naisten ja tyttöjen oikeuksien puolesta on kautta historian muuttanut maailmaa. Äänioikeus, oikeus säilyttää oma sukunimensä, seksuaalioikeudet ja oikeus turvalliseen aborttiin ovat esimerkkejä suurista muutoksista, jotka eivät ole syntyneet tyhjästä. Naisten ääni on kantanut yhdessä.

Suomi on jälleen poikkeusoloissa. Vuosi on eletty eri tavoin eristäytyneinä koteihin. Moni kokee väsymystä ja uupumusta. Ja liian moni kokee oman kotinsa seinien sisällä väkivaltaa tai sen uhkaa. Turvakodit ovat koronasta huolimatta aina auki, mutta pakeneminen on vaikeampaa kun väkivallan tekijä on jatkuvasti läsnä.

Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana kuluneen vuoden vaarat ovat tulleet minulle valitettavan tutuiksi. Perheiden pahoinvointi on kasvanut ja lähisuhdeväkivalta on nousussa. Tämä näkyy liiton toiminnassa päivittäin.

Ensi- ja turvakotien liiton palveluista haki vuonna 2020 apua lähes 24 000 ihmistä. Koronavuoden kasvu on ollut valtavan suurta, sillä vuonna 2019 vastaava määrä oli noin 16 000. Eniten apua haettiin juuri lähisuhdeväkivallan vuoksi. Vuoden 2020 aikana lähisuhdeväkivaltaan apua hakeneita oli 11 500, mikä on lähes 4000 enemmän kuin edellisenä vuonna. 

Nämä luvut ja poliisin asuntohälytysten määrän kasvu ovat meille kaikille vakava hälytysmerkki. Suomi käy tällä hetkellä kahden rintaman sotaa. Samaan aikaan, kun pyrimme painamaan virustartuntojen määrän alaspäin, kotien ongelmat ovat räjähdysmäisessä kasvussa.

Naiset ovat näissä tilastoissa enemmistönä niin väkivallan uhreina kuin pahoinvoinnin vastuunkantajina. Väkivallan kohteina ovat myös lapset ja nuoret vähintään väkivallan todistajina. Koulujen ollessa etäopetuksessa sinnekään ei pääse irtaantumaan. Ei ole muuta paikkaa kuin katu, jonne paeta painostavaa tilannetta.

Koronarajoitusten jatkuessa haluan herättää keskustelun, nyt tarvittavien toimenpiteiden välttämättömyydestä. Lasten ja nuorten kasvanut pahoinvoinnista näemme perheiden vaikeutuneen tilanteen.

Valtion ja kuntien toimien lisäksi tarvitsemme vahvaa järjestökenttää ja kaikkien toimijoiden yhteistyötä.

Tälle on annettava ääni, yhdessä.

Tuula Haatainen, Ensi- ja turvakotiliiton pj, työministeri

Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa joka viikkoa yksi SDP:n kansanedustaja kirjoittaa hänelle tärkeästä tasa-arvoon tai yhdenvertaisuuteen liittyvästä asiasta.