Kannanottomme

Palkansaajia ei saa pakottaa yrittäjiksi

Demarinaisten hallituksen julkilausuma 1.2.2011

Demarinaiset pitävät huonona kehitystä, jossa yhä useampi palkansaaja joutuu perustamaan yrityksen saadakseen myydä työpanoksensa sen kautta.

–  Jotkut työnantajat ovat huomanneet pääsevänsä helpommalla ja halvemmalla, kun työsuhteet muutetaan yrityssuhteiksi. Heidän ei tarvitse silloin huolehtia normaaleista työnantajavelvoitteistaan tai siitä miten päästä työntekijästä eroon. Oman yrityksensä kautta työpanoksensa myyvä entinen työntekijä joutuu kantamaan tällaisessa järjestelyssä sekä yrittäjyysriskin että hoitamaan työnantajan lakisääteiset velvoitteet. Seurauksena on usein tulotason laskeminen ja jatkuvassa pelossa eläminen siitä kelpaako työpanos enää huomenna, Demarinaisten puheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson kuvaa tilannetta.

Tilastokeskuksen mukaan joka viides yksinyrittäjä jää tuloissa köyhyysrajalle tai sen alapuolelle.

– Meillä on suuri joukko ahkeria ihmisiä, jotka tekevät kaikkensa pysyäkseen työnsyrjässä, mutta jotka eivät pääse työn loppuessa saman sosiaaliturvan piiriin kuin palkansaajat. Työmarkkinoista on näille ihmisille tullut villilänsi, jossa varmuutta huomisesta ei ole. Tässä on markkinatalous kehittynyt uudelle tasolle – työntekijästä tehdään oman itsensä työnantaja, joka myy työpanoksensa mahdollisimman halvalla niin että suuret yritykset voivat kääriä entistä suurempia voittoja. Tätä ei pidä hyväksyä, sanoo Guzenina-Richardson

Demarinaiset huomauttaa myös, että perheenlisäyksen tapahtuessa yrittäjätyöntekijän voi olla käytännössä hyvin vaikeaa pitää lakisääteisiä vapaitaan.

– Miten tähän asemaan ajettu ihminen pystyy yhdistämään työn ja perheen? Suuret monikansalliset yritykset kyllä hyötyvät uudesta orjaluokasta, mutta mitä se tekee perheillemme ja yhteisöillemme? Yritysten on kannettava yhteiskuntavastuunsa ja tähän vastuuseen sisältyy myös se, että ihmisellä on oltava oikeus pysyä palkansaajana.

Lisätietoja:
Merja-Hannele Vuohelainen
toiminnanjohtaja, Sosialidemokraattiset Naiset
040 7464070