15. Liittokokous, Nyt on naisten aika!

15. liittokokouksen asiakirjan pdf-version asiakirjasta löydät täältä.

Demarinaisten 15. liittokokous järjestettiin Tampereella 25.-26.11.2017 Hotelli Rosendahlissa. Työntäyteisiin kahteen päivään mahtui paljon keskustelua, poliittisia avauksia ja jälleennäkemisen riemua, kuitenkin myös poliittisissa keskusteluissa painoi huoli nykyisestä poliittisesta ilmapiiristä: Kasvava eriarvoisuus ja pelko lasten ja nuorten tulevaisuudesta askarrutti monen edustajan mieltä. Lisäksi myös kasvava sukupuolten välinen epätasa-arvo yhteiskunnassa on korjattava- Naisjärjestöjä ja heidän toimintaansa todella tarvitaan nykypäivän Suomessa.

Liittokokouksen avannut Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen korosti avauspuheessaan, että nyt on naisten aika toimia. Naisia tarvitaan nostamaan esille niitä asioita, joissa näkevät epäkohtia ja vaatimaan muutosta. Yksi näistä on subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautus ja perhevapaauudistus, jotka molemmat parantaisivat sukupuolten välistä tasa-arvoa ja poistaisivat myös palkkaeroa. Globaali eriarvoistuminen ja ilmastonmuutos nousivat esille niin Tuppuraisen, kuin raikuvin suosionosoituksin saliin saapuneen SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haataisen puheissa.

Lassina Ouattara viihdytti djemben soitollaan liittokokousedustajia
Kokouksen avasi Laura Tikan Häikäisevä käsilläseisontanumero

Tulevaisuuden pahimmat uhkakuvat tulevat olemaan eriarvoistuminen ja ilmaston lämpeneminen, jonka seurauksia ovat nälänhätä, aseelliset konfliktit sekä ilmastopakolaisuus. Kestävä kehitys on varmin keino torjua näitä uhkakuvia. Lisäksi naiset on saatava mukaan globaalisti poliittiseen päätöksentekoon ja rauhanprosesseihin. Lapsille ympäri maailman on annettava oikeus päästä kouluun. On sanomattakin selvää, että koulutus on yksi varmimmista tavoista kasvattaa tasa-arvoa. Haataisen ja Tuppuraisen ajatuksia puolsi myös SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sunnuntain tervehdyspuheenvuorossaan. Voidaan siis sanoa, että naisia todella tarvitaan viemään tätä maailmaa eteenpäin- Nyt on naisten aika!

Valiokunnissa käytiin aktiivista keskustelua

Liittokokousasiakirjan lähetekeskustelu sai aikaan aktiivista mielipiteiden vaihtoa salissa ja myöhemmin valiokuntatyöskentelyn aikana. Varsin hyvillään voidaan olla etenkin feminismin kokonaisvaltaisesta rantautumisesta keskustelun puheenvuoroihin- vuosien työ feminismin puolesta puhumisessa ei ole mennyt hukkaan. Feminismi ideologiana on liitettävä osaksi jokaiselle politiikan osa-alueelle, tämä on tulevaisuutta jossa myös Demarinaiset haluavat olla aktiivisesti mukana. Feminismin voittokulusta oli hyvillään myös Maria Mäkynen, joka DemFem verkoston puheenjohtajana toi oman puheenvuoronsa liittokokoukselle lauantaina.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne
Presidenttiehdokas Tuula Haatainen

Liittokokouksen lauantai-ilta huipentui Tampereen raatihuoneella järjestetyssä illanvietossa ja Pirkanmaan Demarinaisten 100-vuotis juhlan merkeissä. Iltaa isännöi Tampereen pormestari Lauri Lyly ja tilaisuudessa julkaistiin myös Pirkanmaan Demarinaisten historiikki Kahvinkeitosta vallan kahvaan. Illan esiintyjät olivat aivan omaa luokkaansa: Sopraano Natalia Lintonen johdatteli vieraat musikaalien maailmaan mm. My fair lady- musikaalin sävelien tahtiin sekä baritoni Ilmo Korhonen sai yleisön mukaansa ikivihreillä sävelmillä. Iloksemme saimme myös kuulla, että Tampereelle avataan tammikuussa 2018 uusi ensikoti!

Pirkanmaan Demarinaisten historiikin kirjoittaja Johanna Salin (vas.), Tampereen pormestari Lauri Lyly ja Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen
Natalia Lintonen
Ilmo Korhonen
Kunniajäsenet

Sunnuntai päivä alkoi niin ikään juhlallisissa tunnelmissa kunniajäsenten kutsumisella, sekä huipentui uuden liittohallituksen valintaan. Tytti Tuppurainen valittiin yksimielisesti Demarinaisten puheenjohtajaksi myös seuraavaksi 1918-2020 hallituskaudeksi. Varapuheenjohtajiksi äänestyksen jälkeen valittiin Emmi Lintonen (1.vpj) ja Sari Melkko (2. vpj). Hallitukseen valittiin 12 jäsentä, ja jokaiselle henkilökohtainen varajäsen. Tämä tarkoitti sitä, että jokainen Naispiiri säilytti hallituspaikkansa kokousedustajien riemuksi.

Sari Melkko (vas), Tytti Tuppurainen, Emmi Lintonen ja Demarinaisten toiminnanjohtaja Merja-Hannele Vuohelainen

Hallitus 2018-2020 kokoontuu siis seuraavalla kokoonpanolla:

 

Puheenjohtaja: Tytti Tuppurainen (Oulu)

1.Varapuheenjohtaja: Emmi Lintonen (Häme)

2.Varapuheenjohtaja: Sari Melkko (Kaakkois-Suomi)

Maiju Boenich (Varsinais-Suomi), varajäsen Nina Savinen

Sini Horttanainen (Satakunta), varajäsen Tuija Ketola

Kirsi Kandolin (Pohjanmaa), vara jäsen Hanna-Leena Saarela

Tarja Kirvesmies (Häme), varajäsen Soile Pasanen

Eeva Korhonen (Keski-Suomi), varajäsen Maija Piitulainen

Irene Lång (Savo-Karjala), varajäsen Arja Puoskari

Helena Norvapalo (Lappi), varajäsen Eeva-Maija Väisänen

Maria Nyroos (Helsinki), varajäsen Seija Beurling

Tuula Petäkoski-Hult (Pirkanmaa), varajäsen Marjut Leppänen

Pia Saarela (Oulu), varajäsen Leena Törrö

Maila Tikkanen (Uusimaa), varajäsen Maire Suomi

Virpi Torniainen (Kaakkois-Suomi), varajäsen Anna-Leena Domander

 

Lämpimät onnittelut uudelle hallitukselle!