Vieraskynässä Antti Rinne: Naisten työllistäminen ei ole vain Suomen etu, vaan koko maailman
Meillä Suomessa tasa-arvokeskustelu tuntuu usein lipuvan vastakkainasettelun puolelle: pohdimme onko palkkakuilua todellisuudessa olemassa, asetamme eri sukupuolten kokeman syrjinnän vastakkain vaikka todellisuudessa tasa-arvon eteen tehtävä työ parantaa jokaisen elinoloja, Suomessa ja globaalisti. Globaalin tasa-arvon ja sen edistämisen tulisi olla teema, jonka eteen työskenteleminen saisi laajasti kannatusta.
Me keskustelemme Suomessa työllisyysasteen nostamisesta ja täystyöllisyydestä, mutta globaalissa etelässä eli alhaisemman tulotason maissa Aasiassa, Afrikassa, latinalaisessa Amerikassa ja Karibiassa naiset joutuvat edelleenkin taistelemaan pelkästään oikeudestaan työntekoon. Jokaisella tulisi olla valta ja vapaus päättää itse omasta elämästään, mutta erityisesti naisilla, joilta on yhteiskunnan kasvun aikana evätty monia oikeuksia ja mahdollisuus itsenäiseen päätöksentekoon omasta elämästään.
Naisten oikeus työntekoon ja siten vapauteen määrittää oman elämänsä sisältöä on myös panostus rauhaan. Rauhan rakentamiseen ja ylläpitämiseen sekä konfliktien ratkaisuun tarvitaan kaikkia väestön osia, naiset mukaan lukien.
Tänä vuonna 15-vuotisjuhlaansa viettävä Naisten Pankki kerää varoja globaalin etelän naisten toimeentulon parantamiseksi, siten että naiset saavat ammatti- ja yrittäjäkoulutusta, sekä tukea työkalujen ja materiaalien hankkimiseen. Naisten Pankin työn ytimessä on naisten oikeuksien parantaminen ja heidän valitsemansa keino on työllistymisen tukemisen.
Työ on tie vapauteen: se mahdollistaa oman elinkeinon hankkimisen, itsenäisyyden päättää omien varojen käytöstä ja mahdollisuuden rakentaa mielekästä elämää oman ammatin ympärille. Naisten Pankin 15-vuotisen taipaleen aikana järjestö on edistänyt naisten työllisyyttä ja tasa-arvoa 17 maassa, kaikilla mantereilla. Tällä hetkellä hankkeita on käynnissä viidessä eri maassa.
Esimerkiksi Myanmarissa, jossa Naisten Pankilla on käynnissä oleva työllistämishanke, toimintaympäristö on äärimmäisen haastava. Myanmarissa on käynnissä aktiivinen konflikti ja vallankaappaus, joka asettaa naiset aiempaa entistä haavoittuvampaan asemaan. Vuoden 2021 lopussa Myanmarissa oli 1,2 miljoonaa pakolaista, joista 25 % on naisia. Konfliktista huolimatta Naisten Pankki on jatkanut työtä etäyhteyksien avulla, kouluttaen yrittäjyydestä ja ammattitaidosta paikallisia naisia.
Hankkeita on käynnissä parhaillaan myös Ugandassa, Kambodzassa, Keniassa ja Nepalissa. Kenian Nairobissa käynnissä oleva hanke keskittyy slummeissa olevien naisten työllistämisen edistämiseen kiertotalouden keinoin. Paikalliset naiset kouluttautuvat jätehuollon alalla, ja tavoitteena on mahdollistaa heidän työllistymisensä paikalliseen jätehuoltoyhtiöön tai tukea naisia heidän perustaessaan omaa liiketoimintaa kiertotalouden saralla.
Nepalissa hanketoiminta keskittyy erityisesti naisten mukaan tuomiseen päätöksentekoon lisätäkseen sukupuolten tasa-arvoa. Tasa-arvotyön lisäksi hyväksi todettu toimeentulon vahvistamiskeino on osuuskuntien vakiinnuttaminen. Naisten Pankin mukaan yksikään perhe Sindhulin alueella ei ole enää riippuvainen ulkoisesta avusta ja naisten tulotaso on noussut lähes 10 prosenttia.
Suomen kehitysyhteistyön tavoitteena on kehittyvien maiden oman yhteiskunnan, kuten yhdenvertaisuuden ja talouden perustan vahvistaminen. Naisten pankin käynnissä olevat kehitysyhteistyöhankkeet ovat vain pintaraapaisu siitä loistavasta työstä, jota lukuisat suomalaiset toimijat tekevät kehityspolitiikan saralla.
Tasa-arvon ja globaalin solidaarisuuden edistäminen ei saa jäädä vain puheen tasolle ja siksi kutsunkin kaikki tämän tekstin lukijat pohtimaan, olisiko heillä mahdollisuus tehdä kertalahjoitus suomalaiselle kehitysyhteistyöjärjestö Naisten Pankille. Jokaisen panosta tarvitaan globaalin solidaarisuuden edistämiseksi.
https://www.naistenpankki.fi/lahjoita/
Antti Rinne
Eduskunnan varapuhemies,
SDP:n kansanedustaja
Vieraskynä on Demarinaisten kiertävä blogipalsta, jossa julkaistaan Demarinaisten ja Suomen Sosialidemokraattisen puolueen luottamushenkilöiden ja toimijoiden kirjoituksia. Tekstit ovat vieraiden itsensä kirjoittamia ja edustavat heidän omia näkemyksiään.